Nowa Huta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nowa Huta (ordagrant "Nya stålverket") är det östligaste distriktet i den polska staden Kraków. Med sina 200 000 invånare är det en av Krakóws mest befolkade stadsdelar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nowa Huta började byggas 1949, under den socialistiska regeringen som kom till makten efter andra världskriget. Stadsdelen planerades som en idealstad för det nya socialistiska Polen med järnverk och ett bostadsområde för arbetare. Nowa Huta användes ibland i regeringens propaganda (se bilder på länken nedan [1]).

1954 invigdes ortens stålverk - "Stålverket Vladimir Lenin". När stålverket var som störst på 1970-talet hade det en arbetsstyrka på 40 000 personer. Efter statsskickets ändring 1989 ändrades stålverkets namn till Huta im. T. Sendzimira (T. Sendzimiras Stålverk) efter den polske vetenskapsmannen och ingeniören Tadeusz Sendzimir.

Under 1980-talet förekom det flera stora demonstrationer i stadsdelen. Omkring 29 000 av stålverkets 39 000 arbetare var anslutna till den oppositionella fackföreningen Solidarność (Solidaritet).

Tack vare att den strikta stadsplanen och dess byggnader ännu är intakta är Nowa Huta i dag ett exceptionellt exempel på en genomförd stalinistisk idealstad. Nowa Huta lockar på grund av detta till sig strömmar av turister.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Artikeln är helt eller delvis baserad på motsvarande artikel på engelska Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Nowa Huta Miasto idealne”. http://www.youtube.com/watch?v=iTumG-8uyqc.  Kortfilm om Nova Huta på YouTube med äldre bilder och tidstypisk kommunistisk sång.