Nueva canción

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nueva Canción)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Murmålning av Victor Jara.
Den kubanske musikern Silvio Rodriguez 25 maj 2004.

Nueva canción (sp. ny sång) är en latinamerikansk musikrörelse som uppstod i mitten av 1960-talet i Chile och snabbt spreds till framför allt Argentina och Uruguay.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Musiken handlar för det mesta om fattigdom, orättvisa och demokrati. Under 1970-talet var Victor Jara[1] den populäraste med sina sånger, men också många andra som Inti-Illimani, Violeta Parra[1] och Quilapayún var framgångsrika i genren.

När militärkuppen i Chile inträffade 1973 blev Victor Jara mördad och många tvingades att fly ut ur landet; bland dem Inti-Illimani och Quilapayún. All musik som motsatte sig militärstyret censurerades, och så småningom dog nueva canción-rörelsen ut i Chile.

Joan Manuel Serrat, aktiv inom den relaterade nova cançó.

Under de kommande åren fortsatte musikrörelsen dock att spridas i delar av Latinamerika och till delar av Europa, bland annat genom de sydamerikanska musiker som befann sig i landsflykt.[1]Kuba[1] inspirerades musikstilen nueva trova av nueva canción-rörelsen, och i Katalonien i Spanien startade Joan Manuel Serrat och andra den relaterade nova cançó. Även musiken i Portugal[1] påverkades.

Viktiga musiker[redigera | redigera wikitext]

Chile på 1960- och 1970-talet[redigera | redigera wikitext]

Idag aktiva musiker inom genren[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]