Nyckeln

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nyckeln var ett finans- och fastighetsbolag som kom i finansiella svårigheter i augusti 1990, och som ansågs vara del i startskottet för finanskrisen i Sverige 1990–1994.

Den 3 oktober ställer Nyckeln in betalningarna och stängs av från börsen den 10 oktober. Skulderna visar sig uppgå till 3 miljarder.

Nyckeln, som ägdes av bl.a. Anders Walls Beijer Capital, Munksjö, och Bonnierkoncernen, hade varit aggressiv i att erbjuda fastighetsfinansiering som en följd av kreditavregleringen. Detta i en tid av accelererande fastighetspriser. När priserna inte längre gick upp – "bubblan brast" – förlorade bolagets en stor del av de pantsatta säkerheterna. Nyckeln drog snabbt med sig de banker man lånat av i härvan, där de mest utsatta inte heller klarade sig igenom krisen, till exempel Götabanken. Bankerna med störst exponering mot bolaget var SEB och Sparbanken (senare Swedbank). Bankerna hade under perioden på grund av utlåningsbestämmelser inte kunnat ta egen pant vid fastighetsfinansiering. Istället rekommenderade man Nyckeln och Finans AB Gamlestaden vars aktiemajoritet ägdes av Erik Penser samtidigt som man finansierade certifikat och marknadsbevis i Nyckeln. Bolaget avvecklades under organiserade former och lade bl.a. grunden för stora delar av Catellagruppen (IKANO/IKEA).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]