Nymindegab Museum

Nymindegab Museum
Information
Typ av museumLokalhistoriskt museum
PlatsVesterhavsvej 294, Nymindegab, Varde kommun, Danmark
OperatörVardemuseerne

Nymindegab Museum är ett lokalhistoriskt museum, som ligger i Nymindegab i Varde kommun i Region Syddanmark. Det drivs tillsammans med det lilla museet Nymindegab Redningsstation.[1] Bägge museerna tillhör Vardemuseerne.

Museet har en arkeologisk samling med fynd av textilrester och gravgåvor från gravar ved Lønne. Från vikingatiden finns bland annat stolpar från en bro vid Nybro från 761. Från nyare tid har museet utställningar om sjöfart, fiske, strandningar och sjöräddning. Det berättar också om modern turism på Jyllands västkust.

I museet ingår också timmerman Larsens hus, som är en bostad från 1930-talet samt en av museet återuppförd väderkvarn, som drev snickeriets såg. Frivilliga vid musset har sedan 2009 byggt kopior av timmerman Larsens pråm, de så kallade "gaf"-pråmarna som använts på Ringkøbing Fjord och som fått namn efter Nymindegabs vestjylländska namn æ gaf. Museets gaf-pråm ligger förtöjd vid Vesterhavn vid Nyminde Strøm.

Museet omfattar också Hvalhuset med skelettet av en nästan tolv meter lång och 25 ton tung kaskelotvalhanne, som strandade vid Nymindegab 1990.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Nymindegab Museum på danskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]