Old Boy – hämnden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Old Boy – hämnden
(올드보이)
GenreAction, thriller
RegissörPark Chan-wook
ProducentLim Seung-yong
ManusHwang Jo-yun
Lim Chun-hyeong
Lim Joon-hyung
Park Chan-wook
SkådespelareChoi Min-sik
Yoo Ji-tae
Kang Hye-jung
OriginalmusikJo Yeong-wook
ProduktionsbolagEgg Films
Show East
Premiär2003
Speltid120 minuter
LandSydkorea Sydkorea
SpråkKoreanska
IMDb SFDb

Old Boy – hämnden (originaltitel: 올드보이) är en sydkoreansk actionthrillerfilm från 2003 i regi av Park Chan-wook, med Choi Min-sik i huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen börjar 1988. Oh Dae-su, en vanlig familjeförsörjare med hustru och dotter, ägnar en stor del av fritiden åt alkohol och kvinnor. Han har just arresterats för störande av ordningen och en kompis har hämtat honom på stationen. När de ringer Dae-sus hustru för att få skjuts hem kidnappas han.

Kidnapparna låser in honom i ett litet rum utan att ge sig tillkänna eller komma med krav. Hans enda kontakt med omvärlden är genom en TV-apparat och genom den får han veta att hans hustru har mördats, hans dotter försvunnit och att polisen misstänker honom. Dae-su tillbringar flera år inlåst, tränar för att hålla sig i form och fyller dagbok efter dagbok med anteckningar för att inte förlora förståndet.

Medverkande (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen vann Grand prix vid filmfestivalen i Cannes 2004 och publikens pris under Stockholms filmfestival samma år. Filmen är den andra, fristående, delen i Park Chan-wooks "hämndtrilogi" som startade med Hämnarens resa år 2002, sedan kom Old Boy - hämnden 2003, och avslutades 2005 med filmen Lady Vengeance.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]