Oleg I av Tjernigov

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Oleg Svjatoslavitj)
Oleg I av Tjernigov
Född1052
Död1 augusti 1115
SysselsättningAristokrat
Befattning
Furste av Tjernigov
MakaFeofania Muzalon
BarnMaria Olegovna
Gleb Olgovitj
Vsevolod II av Kiev (f. 1094)
Igor II av Kiev (f. 1096)[1]
Svjatoslav Olgovitj (f. 1106)
FöräldrarSvjatoslav II av Kiev
Cecilia
SläktingarWyszesława av Kiev (syskon)
Heraldiskt vapen
Redigera Wikidata
Oleg I av Tjernigov

Oleg I av Tjernigiv, Oleg Svjatoslavitj, född ca 1053, död 1 augusti 1115, furste (knjaz) av Tjernigov och furste av Novgorod-Severskij. Han var även furste av Rostov och Lutsk.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Oleg var son till storfurst Svjatoslav II av Kiev och Cecilia och sonson till storfurst Jaroslav I "den vise" av Kiev. Olegs bror Davyd Svjatoslavitj regerade också i Tjernigov, 1097–1123.

Omkring 1077 dog Olegs far Svjatoslav och efterträddes av sin bror Vsevolod I av Kiev. Vsevolod och Oleg kunde inte komma överens och Oleg tog sin tillflykt i Tmutorokan och skaffade sig allianser med Vsevolods fiender och brodern Davyd. Han tog med hjälptrupper till sitt ärvda Tjernigov och anföll Vsevolod, men förlorade slaget 3 oktober 1078 och tvangs ta till flykten, åter i Tmutorokan. Vladimir II Monomach (1053–1125), son till Vsevolod blev av sin far utnämnd till furste av Tjernigov 1078. Oleg fängslades av khazarerna och sändes till Konstantinopel, som stod i förbund med Vsevolod. I exil på Rhodos gifte han sig med adelsdamen Feofania Muzalon och fick flera barn. Så småningom kunde Oleg återvända till Tmutorokan och 1094 erövrade han Tjernigov, som han regerade till 1097. Olegs fejd mot hans kusiner Vladimir II Monomach och Svjatopolk II av Kiev varade i sekler och fick många följdverkningar, där släktingar dödade varandra. Olegs söner fördrevs från Kiev.

1096 erövrade Oleg Severien som hade stått under khazarernas välde och 1139 blev furstendömet Novgorod-Severskij (Novgorod i Severien, inte att förväxla med Novgorod resp. Nizjnij Novgorod huvudstad i Vladimir-Suzdal).

Familj[redigera | redigera wikitext]

Oleg blev stamfader till den olgovitjiska grenen av rurikdynastin, i fejd med övriga. De regerade i Tjernigov i Severien, Kievrikets andra stad, tills det erövrades av Storfurstendömet Litauen ca 1401 och sedan Moskvariket och blev uppdelat. Olegs ätt kan dock ha dött ut under 1300-talet.

Oleg var gift två gånger, med Feofania av den bysantinska ätten Muzalon, och med en dotter till Osaluka-Khan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Игори, vol. 10, Vojennaja entsiklopedija.[källa från Wikidata]
Företrädare:
Vsevolod I av Kiev
Furstar av Tjernigov
1078
Efterträdare:
Vladimir II Monomach
Företrädare:
Vladimir II Monomach
Furstar av Tjernigov
1094–1097
Efterträdare:
Davyd Svjatoslavitj
Företrädare:
ingen
Furstar av Novgorod-Severskij
1096–1115
Efterträdare:
Vsevolod II av Kiev?