Oljepris

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spotpris på olja mellan maj 1987 och april 2011, som nominellt och realt pris.

Oljepris är en term som vanligtvis avser spotprisetolja som handlas på New York Mercantile Exchange (NYMEX) eller priset på nordsjöolja som handlas på Intercontinental Exchange (ICE). Priset på olja anges i regel med USA-dollar per fat där ett fat (barrel) är ungefär 159 liter. Oljepriset på dessa spotmarknader anges som råolja av viss kvalitet, som levereras på ett visst ställe. För andra oljekvaliteter, och olja som levereras på andra ställen, betalas ett annat pris, som dock brukar bestämmas i relation till dessa standardiserade oljepriser.

Oljeprisets betydelse[redigera | redigera wikitext]

Oljepriset är av stor ekonomisk betydelse, eftersom olja och andra petroleumprodukter kommer till så stor användning, bland annat för transporter, uppvärmning och som industriråvara. Konjunkturläget, den övergripande ekonomiska aktiviteten, påverkar därför efterfrågan på olja. Påverkan går även åt andra hållet. Förändringar i oljepriset som beror på ändrat utbud (exempelvis på grund av naturkatastrofer eller krig), kan påverka konjunkturen.

Priser i konsumentledet[redigera | redigera wikitext]

Priser i konsumentledet på petroleumprodukter, såsom bensin och eldningsolja påverkas av oljepriset på spotmarknaden. Dock är detta inte den enda faktorn som påverkar dessa produkters pris. I många fall utgör skatten en större del av konsumentpriset än marknadspriset för råvaran och den direkta framställningskostnaden. Så är bland annat fallet för bensin i de flesta europeiska länder.

Se även[redigera | redigera wikitext]