Olof Buckard

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Olof Buckard
Olof Buckard på Mynttorget i Stockholm
den 4 september 2013.
Född Martin Olof Buckard
12 april 1933 (83 år)
Alunda, Uppland
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Satiriker, predikant, samhällsdebattör
Känd för Imitatör av kända svenskar

Martin Olof Buckard, född 12 april 1933 i Alunda,[1] är en svensk satiriker, estradör, imitatör, samhällsdebattör, krönikör, predikant, poet och författare.

Olof Buckard har imiterat och narrat maktens och kulturens celebriteter sen 1960-talet, ofta som estradör i enmansföreställningar på otaliga teaterscener.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Buckard debuterade som artist och imitatör på Akademiska föreningen i Lund i början av 1960-talet och underhöll sedan i olika akademiska sammanhang för att 1972 slå igenom med cabarén ”Nachspiel i underhuset”, dåvarande Stockholms stadsteater. Han har därefter gisslat och personifierat makthavare på alltifrån nattklubbar och teaterscener till universitetsaulor och predikstolar.[2]

Han har också framträtt åtskilliga gånger i tv. Den 23 januari 1988 var han huvudperson i tv-programmet Här är ditt liv. Buckard har ifrågasatt hur vårt samhälle definierar vad som är sjukt, friskt, normalt och livsdugligt. Hans utspel har flera gånger fällts i Radionämnden och han har blivit bannlyst av en Stockholmsbiskop.[källa behövs][förtydliga]

Han är numera även predikant, en rätt han erhöll genom så kallad venia av biskop Krister Stendahl i direktsänd TV. Buckard lider sedan barndomen av tvångssyndrom (OCD) och Tourettes syndrom vilket satt en stark prägel på hans liv.[3] Han har bland annat medverkat i en informationsfilm om Tourettes syndrom.

Under hösten 2014 höll Olof Buckard en serie kulturkvällar med kända gäster på Boulevardteatern i Stockholm.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Humor - Guds leende på jorden (Verbum 1990)
  • Tal på Mynttorget. Ingår i: Jakten på den försvunna visionen. (Carlsson 1996)
  • Satiren som uttrycksmedel. Ingår i: Mera ordbruk. (Stockholm : Sveriges radio, 1997)
  • Religionen har inte en chans att muta poesin. Ingår i: Vår lösen. (Sigtuna: Stiftelsen Vår lösen 1998)

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Olof BuckardSvensk Filmdatabas
  2. ^ Lena Rainer (10 april 2008). ”Han talar öppet om nojorna”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/familj/fodelsedag/han-talar-oppet-om-nojorna/. Läst 11 november 2014. 
  3. ^ ”Han talar öppet om nojorna”. Sydsvenska Dagbladet. http://www.sydsvenskan.se/familj/fodelsedag/article314926/Han-talar-oppet-om-nojorna.html. Läst 3 augusti 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]