Om en Buick 8

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Om en Buick 8
FörfattareStephen King
OriginaltitelFrom a Buick 8
OriginalspråkEngelska
ÖversättareJohn-Henri Holmberg
LandUSA USA
GenreSkräck
FörlagBra Böcker AB
Utgivningsår2002
Utgiven på
svenska
2003
HuvudpersonerNed Wilcox
Sandy Dearborn

Om en Buick 8 (originaltitel From a Buick 8) är en skräckroman från 2002 av Stephen King. Den gavs ut i svensk översättning 2003.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Flera år efter att ortens omtyckte polisman Curtis Wilcox körts ihjäl av en rattfyllerist börjar dennes son Ned Wilcox göra småjobb runt polishuset. Ned upptäcker ett skjul med en gammal bil som delvis påminner om en Buick Roadmaster från 1953. Ned börjar förhöra de övriga på polisstationen och får reda på att hans far funnit bilen övergiven vid en bensinstation. Bilen, som inte verkar helt riktig (ratten är alldeles för stor och vissa reglage är kulisser, och när Sandy Dearborn, numer chef på polisstationen, försöker trycka in en grusbit i ett däck på bilen, ramlar gruset snabbt ut) bogseras från skjulet där den stått i decennier. Sandy berättar för Ned om bilens utbrott eller ljusskalv då bilen avger ljus så starkt att det inte går att titta på. Sandy berättar även om mystiska och dödliga ting som verkar ramla ut ur bakluckan på bilen. Ned bestämmer sig för att undersöka om bilen har samband med hans fars död.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ King, Stephen; Holmberg John-Henri (2003). Om en Buick 8. Malmö: Bra böcker. Libris länk. ISBN 91-7002-009-4 (inb.)