Operation Smile

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Operation Smile är en hjälporganisation som startades 1982 av en amerikansk plastikkirurg och hans fru som är sjuksköterska och socialarbetare. Operation Smiles vision är att "inget barn i världen ska kränkas eller tvingas leva undangömt på grund av en behandlingsbar ansiktsdeformitet".[1] Organisationen arbetar med att hjälpa barn i utvecklingsländer med framför allt läpp-, käk- och gomspalt genom att erbjuda operation utan kostnad för deras familjer, med hjälp av medicinskt utbildade volontärer. Sedan organisationen grundades har över 160 000 barn världen över opererats.

Operation Smile finns idag i cirka 60 länder. Under Operation Smiles medicinska uppdrag samlas medicinska volontärer från olika delar av världen för att operera barn med ansiktsdeformiteter som annars inte skulle få någon hjälp. I ett team ingår kirurger, narkosläkare, barnläkare, narkossköterskor, operationssköterskor, tandspecialister, logopeder, lekterapeuter med flera.

Under de medicinska uppdragen deltar alltid lokal sjukvårdspersonal och det hela sker i samarbete med hälso- och sjukvården i det aktuella landet. Det långsiktiga målet för Operation Smile är att genom utbildning av lokal sjukvårdspersonal och finansiellt stöd bygga upp lokala, självförsörjande kliniker.

2010 grundades en insamlingsstiftelse för Operation Smile i Sverige i syfte att samla in pengar till den internationella verksamheten samt att rekrytera svensk sjukvårdspersonal som volontärer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.operationsmile.se/omoss/vaar-vision/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]