Opposition (astronomi)
Inom sfärisk astronomi, sägs två himlakroppar ligga i opposition när de befinner sig på motsatta sidor av himlen, sett från en given plats (oftast jorden). I synnerhet är två planeter i opposition till varandra när deras ekliptiska longituder skiljer sig med 180°.
Astronomisk symbol för opposition är ☍ (Unicode #x260d). Handskriven:
En planet (eller asteroid eller komet) sägs vara "i opposition" när den är i opposition till solen, sedd från jorden. Bästa tidpunkten för observation av en planet är när:
- den är synlig nästan hela natten, stiger upp runt solnedgången, kulminerar runt midnatt och går ned runt soluppgången;
- vid en punkt av sin bana när den ungefär [1] närmast jorden, vilket gör att den verkar större och ljusare.
- halva planeten är synlig från jorden då den lyser med full styrka ("full planet")
- oppositionseffekten ökar det reflekterade ljuset från kroppar med synliga grova ytor.
Oppositionen förekommer endast för yttre planeter.
Månen, som kretsar runt jorden i stället för solen, är i opposition till solen vid fullmåne. När den är exakt i opposition sker en månförmörkelse.
Övre och undre konjunktion[redigera | redigera wikitext]
Sett från en yttre planet är en inre planet i övre konjunktion när den befinner sig vid motsatt sida om solen. En undre konjunktion inträffar när två planeter ligger i en rät linje vid samma sida om solen. Sett från den inre planeten befinner sig då den yttre planeten i opposition.
Se även[redigera | redigera wikitext]
Referenser[redigera | redigera wikitext]
Artikeln är fritt översatt från engelska wikipedias artikel Opposition (planets), läst den 27 februari 2012 där följande noter och källor anges.