Organiserad brottslighet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
$207 miljoner i illegala drogpengar, beslagtaget av mexikansk polis — det största beslaget av illegala drogpengar i historien (2007).[1]

Organiserad brottslighet kan beskrivas som (hemlig) brottslighet med en bakomliggande organisation eller liga, ofta med internationella kopplingar.

Definition på organiserad brottslighet[redigera | redigera wikitext]

De preliminära rekvisit som för närvarande används inom den Europeiska unionen för att definiera organiserad brottslighet återfinns i dokumentet 6204/2/97 Enfopol 35 Rev 2. Kravet är att minst sex av följande elva kriterier ska uppfyllas. Punkterna ett, tre, fem och elva är obligatoriska.

 1. Samarbete mellan fler än två personer.
 2. Egna tilldelade uppgifter åt var och en.
 3. Lång eller obegränsad utsträckning i tiden (kriteriet hänför sig till gruppens stabilitet och, potentiella, varaktighet).
 4. Någon form av disciplin och kontroll.
 5. Misstanke om allvarliga kriminella handlingar.
 6. Verksamhet på internationell nivå.
 7. Användande av våld eller andra metoder för hot.
 8. Användande av kommersiella eller affärsmässiga strukturer.
 9. Deltagande i penningtvätt.
 10. Otillbörlig påverkan på politik, medier, offentlig förvaltning, rättsliga myndigheter eller ekonomin.
 11. Strävan efter vinning och/eller makt.

Balkan[redigera | redigera wikitext]

Det forna Jugoslaviens sönderfall i början av 1990-talet och de därpå följande stridigheterna bidrog starkt till att den organiserade brottsligheten på Balkan ökade. Generellt sett kännetecknas organisationerna av mer eller mindre löst sammansatta grupperingar.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den organiserade brottsligheten i Sverige expanderade kraftigt under en 10-årsperiod från mitten av 1990-talet.[2] Många grupperingar har kommit och gått under åren, men sedan 1990-talet består många av dem endera av kriminella motorcykelklubbar respektive etniskt sammansatta kriminella grupperingar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.usdoj.gov/dea/pubs/pressrel/pr032007.html
 2. ^ Ligorna har kopplat greppet om Sverige”. Dagens Nyheter. 2005-09-26. http://www.dn.se/nyheter/sverige/ligorna-har-kopplat-greppet-om-sverige-1.392258. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]