Organofosfat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Organofosfat (benämns ibland OP) är det generella namnet för fosforföreningar som blockerar enzymet kolinesteras. [1] Många av de viktigaste biokemikalierna är organiska fosfater, inklusive DNA och RNA samt många kofaktorer som är essentiella för liv. Organiska fosfater i form av organofosfat är också basen i många insekticider, herbicider, och nervgas. Organiska fosfater är långt utbredda i lösningsmedel, mjukgörare och EP-additiv.

En studie 2010 i USA och Kanada har funnit att organisk fosfatexponering är associerad med en ökad risk för ADHD hos barn. Forskarna analyserade nivåerna av organiska fosfatrester i urinen hos mer än 1100 barn i åldern 8 - 15 år , och fann att de med de högsta nivåerna av "dialkyl"-fosfater, vilka är nedbrytningsprodukter av organiska fosfatpesticider, också hade den högsta nivån av ADHD. Sammanlagt fann man en 35% ökad risk för att utveckla ADHD med varje 10-faldig förhöjning i urinkoncentrationen av bekämpningsmedelsrester. Effekten kunde även ses vid låg exponering: barn som hade någon detekterbar ovan-medelnivån av bekämpningsmedel metabolit i sin urin hade dubbelt så stor risk som de med icke detekterbara nivåer att uppvisa ADHD-symptom.[2][3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Organophosphate, 17 december 2011.