Orm Steintorsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Orm Steintorsson (Ormr Steinþórsson) var en isländsk skald som numera endast är ihågkommen därför att Snorre Sturlasson citerat sex halvstrofer och en kvartsstrof ur hans poesi i sin Skáldskaparmál: en slags lärobok för blivande skalder. En av dessa halvstrofer finns också i Olav Tordsson vitaskalds Tredje grammatiska avhandling, och ytterligare en strof, som saknas hos Snorre men tros vara skriven av Orm, finns i Laufás-Edda.

Fem av stroferna har det gemensamt att de på hálfhnept vers besjunger en vacker kvinna. Finnur Jónsson beskrev innehållet som "erotiskt-ironiskt" och trodde att stroferna hade tillkommit på 900-talet eller under tidigt 1000-tal.[1] Senare forskning har emellertid velat knyta dem till en liknande strof på samma versmått, vilken finns i Flatöboken[2] där den tillskrivs Harald Hårfager och uppges vara ur en drapa om Snöfrid (Snjófríðardrápa). Det antas nu att Orm Steintorsson levde på 1100-talet och skrev Snöfridsdrapan inspirerad av den tragiska kärlekssagan mellan kung Harald och samekvinnan Snöfrid, varom berättas i Heimskringla och Ágrip.[3]

Ytterligare ett par diktfragment på drottkvätt, som i Skáldskaparmál tillskrivs Orm, härrör från andra, men nu okända kväden.

Vem Orm Steintorsson var vet man inte. Möjligen var han släkt med den Steintor skald (Steinþórr skáld) från 1000-talet, som också är citerad i Skáldskaparmál (2).[4] Denna gissning bygger dock enbart på det faktum att namn ofta gick i arv i samma släkt. För övrigt är också Steintor en okänd skald.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jónsson, a.a., sid 520.
  2. ^ I kortsagan Hauks þáttr hábrókar.
  3. ^ Faulkes, a.a., sid 161.
  4. ^ Þorláksson, a.a., sid 54.

Källor och litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]