Orm Steintorsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Orm Steintorsson (Ormr Steinþórsson) var en isländsk skald som numera endast är ihågkommen därför att Snorre Sturlasson citerat sex halvstrofer och en kvartsstrof ur hans poesi i sin Skáldskaparmál: en slags lärobok för blivande skalder. En av dessa halvstrofer finns också i Olav Tordsson vitaskalds Tredje grammatiska avhandling, och ytterligare en strof, som saknas hos Snorre men tros vara skriven av Orm, finns i Laufás-Edda.

Fem av stroferna har det gemensamt att de på hálfhnept vers besjunger en vacker kvinna. Finnur Jónsson beskrev innehållet som "erotiskt-ironiskt" och trodde att stroferna hade tillkommit på 900-talet eller under tidigt 1000-tal.[1] Senare forskning har emellertid velat knyta dem till en liknande strof på samma versmått, vilken finns i Flatöboken[2] där den tillskrivs Harald Hårfager och uppges vara ur en drapa om Snöfrid (Snjófríðardrápa). Det antas nu att Orm Steintorsson levde på 1100-talet och skrev Snöfridsdrapan inspirerad av den tragiska kärlekssagan mellan kung Harald och samekvinnan Snöfrid, varom berättas i Heimskringla och Ágrip.[3]

Ytterligare ett par diktfragment på drottkvätt, som i Skáldskaparmál tillskrivs Orm, härrör från andra, men nu okända kväden.

Vem Orm Steintorsson var vet man inte. Möjligen var han släkt med den Steintor skald (Steinþórr skáld) från 1000-talet, som också är citerad i Skáldskaparmál (2).[4] Denna gissning bygger dock enbart på det faktum att namn ofta gick i arv i samma släkt. För övrigt är också Steintor en okänd skald.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jónsson, a.a., sid 520.
  2. ^ I kortsagan Hauks þáttr hábrókar.
  3. ^ Faulkes, a.a., sid 161.
  4. ^ Þorláksson, a.a., sid 54.

Källor och litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]