Oromo (språk)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Oromo
Afaan Oromoo
Talas i Somalia, Etiopien, Kenya
Region Östafrika
Antal talare ca 35 miljoner
Klassificering Afroasiatiska språk
Kushitiska
Östkushitiska
Låglandsöstkushitiska
Officiell status
Officiellt språk i Inget land
Språkkoder
ISO 639-1 om
ISO 639-2 orm
ISO 639-3 – oromo (generisk) orm – oromo (generisk)

Oromo (oromo Afaan Oromoo) är ett afroasiatiskt språk och det mest talade av de kushitiska språken. Språket har ungefär 35 miljoner talare inom oromofolket och närstående folk i Somalia, Etiopien och Kenya. Språket är nära besläktat med afar, somaliska och gurage.

För att skriva oromo används det latinska alfabetet i en modifierad form kallad qubee, som officiellt antogs 1991, men som brukades av medlemmar i Oromo Liberation Front redan i slutet av 1970-talet. Sphaloalfabetet var ett särskilt alfabet för oromo som uppfanns av Sheikh Bakri Saphalo (även känd under sitt födelsenamn Abubaker Usman Odaa) under perioden närmast efter Italiens invasion av Etiopien (Abessinien), och därefter användes i skymundan.

Geezalfabetet var förr det mest använda allmänna alfabetet, dock förbjöd Haile Selassies regering skriven oromo. I och med antagandet av qubee tror man att fler texter på oromo har skrivits 1991–1997 än under de föregående hundra åren.[1][2] Det arabiska alfabetet har också använts.[källa behövs]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Oromo (språk).