Afrikas horn

Från Wikipedia
Länderna på Afrikas horn.
Afrikas horn sett från NASA:s Space Shuttle, maj 1993.

Afrikas horn är ett område i östra Afrika. Naturgeografiskt är det en triangelformad halvö som sticker ut i Indiska Oceanen söder om Adenviken. Inom geopolitik används en vidare definition som normalt inbegriper hela territoriet för fyra länder i Östafrika: Djibouti, Eritrea, Etiopien och Somalia.[1][2][3]

Afrikas horn utgör Afrikas östligaste del, där den östligaste platsen är Kap Hafun, och har fått sitt namn efter likheten med hornet på en noshörning. Området täcker ungefär 2 000 000 km² och bebos av runt 100 miljoner människor. Det ligger nästan halvvägs mellan ekvatorn och kräftans vändkrets. I Indiska oceanen ligger den lilla ön Socotra vilken räknas till den afrikanska kontinenten. Den tillhör dock det västasiatiska landet Jemen och är 3 600 km².

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Grevyisebra (Equus grevyi)

Afrikas horn räknas av Unesco som ett område med hög biologisk mångfald (engelska: Biodiversity Hotspot), och ett av de blott två sådana som återfinns i torrt klimat. Afrikas horn lider dock av alltför hårt betestryck och enbart 5 % av det ursprungliga habitatet återstår. Utbyggnaden av infrastrukturen på Socotra hotar också miljön.

Fauna[redigera | redigera wikitext]

På Afrikas horn finns runt 220 däggdjursarter, varav många är utrotningshotade. Grevyisebran är unik för regionen.

På Afrikas horn finns det fler endemiska reptiler än någon annanstans i Afrika, då ungefär 90 av 285 arter enbart finns här. Hälften av dessa finns enbart på Socotra. I motsats till reptiler så är amfibier underrepresenterade i området.

Det finns runt 100 arter av sötvattensfiskar vid Afrikas horn. Av dessa är cirka 10 endemiska för regionen.

Flora[redigera | redigera wikitext]

Det finns runt 5000 olika arter av kärlväxter på Afrikas horn. Ungefär hälften av dessa är endemiska för platsen, i synnerhet gäller detta de växter som återfinns i Socotra och norra Somalia. Två växtfamiljer är endemiska för regionen: Barbeyaceae och Dirachmaceae.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Staterna i regionen är i hög grad beroende av ett litet antal exportprodukter:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Horn of Africa - Floods”. United States Agency for International Development. Arkiverad från originalet den 22 oktober 2011. https://web.archive.org/web/20111022045840/http://usaid.gov/our_work/humanitarian_assistance/disaster_assistance/countries/horn_of_africa/fl_index.html. Läst 21 juli 2011. 
  2. ^ Michael Hodd, East Africa Handbook, 7th Edition, (Passport Books: 2002), p. 21
  3. ^ Encyclopaedia Britannica, inc, Jacob E. Safra, The New Encyclopaedia Britannica, (Encyclopaedia Britannica: 2002), p.61

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]