Hoppa till innehållet

Orpheus-Quadrille

Från Wikipedia

Orpheus-Quadrille, op. 236, är en kadrilj av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 18 april 1860 i lokalen Zum grossen Zeisig i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den 17 mars 1860 hade Jacques Offenbachs operett Orfeus i underjorden premiär på Carltheater i Wien. Musiken var arrangerad av teaterns kapellmästare Carl Binder, som ersatte Offenbachs ursprungliga förspel med en ouvertyr, som han satte samman från melodier ur operetten, som än i dag är mycket spelad (även om den nästan alltid tillskrivs enbart Offenbach utan att Binders namn nämns). I publiken på premiären befann sig Johan Strauss. Hänförd av Offenbachs melodiösa musik satte han genast igång med att - "från minnen av Offenbachs operett" - kombinera några av verkets mest attraktiva teman till en orkesterkadrilj, som förläggaren Carl Haslinger publicerade den 8 april 1860.

Det första framförandet av Orpheus-Quadrille (tänkt att spelas den 15 april i Volksgarten) skedde den 18 april då Strauss dirigerade en konsert i tavernan Zum grossen Zeisig.

Om kadriljen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 5 minuter och 37 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 60) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 3 på CD nr 21.