Outlier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Outlier (album).

Outlier (ibland uteliggare) är inom statistik och matematisk statistik benämning för ett avvikande värde, ett ytterlighetsvärde – ett observerat värde som skiljer sig kraftigt från andra värden. Outliers kan förekomma på grund av slump i varje distribution av värden, men de indikerar ofta antingen mätfel eller att populationen har en snedfördelad spridning av värden. Outliers elimineras ibland från mätdata.

Outliers kan oftast identifieras genom att betrakta datan i ett diagram, exempelvis ett låddiagram. Olika lägesmått har olika robusthet när det kommer till outliers, till exempel så kan ett medelvärde ändras avsevärt om en outlier inkluderas i datan, medan medianen oftast ändras i betydligt mindre grad[1]. Samma sak gäller spridningsmått, till exempel så är standardavvikelsen i regel mer känslig för outliers jämfört med kvartilavståndet[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] S., Wilks, Daniel (2011). Statistical Methods in the Atmospheric Sciences. Elsevier/Academic Press. ISBN 1283101297. OCLC 838879157. http://worldcat.org/oclc/838879157. Läst 21 mars 2019 

Se även[redigera | redigera wikitext]