Hoppa till innehållet

Oxbergsbron

Oxbergsbron tar både väg och järnväg över Österdalälven vid Oxberg. Oxberg ligger i Mora kommun, men bron passerar gränsen mot Älvdalens kommun.

Denna bro som är cirka 101 m lång (27+47+27), är en av Sveriges mycket få kombinerade väg- och järnvägsbroar, med gemensam bana. Väg och järnväg går inte bredvid varandra utan järnvägsspåret går i vägbanan, så när ett tåg kommer stängs vägen av med bommar. Bron är smal och bilar kan inte mötas på den.

Vägen är "Vasaloppsvägen" (Mora)–Oxberg–Sälen, och järnvägen är sträckan Älvdalen-Mora som endast används för godståg. Järnvägen öppnades för trafik år 1900 och bron byggdes i samband med det.

Bron avstängd[redigera | redigera wikitext]

Bron stängdes av för all trafik (både tåg och väg) den 2 november 2016 då Trafikverket vid en inspektion hittade allvarliga skador vilket gjorde att man inte kunde garantera brons säkerhet.[1] Strax före midnatt den 20 april 2017 lyftes den sista delen av bron i land. Den ersattes med en beredskapsbro som används till dess att en permanent ersättning, bestående av separata järnvägs- respektive vägbroar, finns på plats. Byggstart är planerad till 2025 med en byggtid på 2 år. [2]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]