Oxie och Skytts häraders tingslag

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Oxie och Skytts häraders tingslag var mellan 1873 och 1971 ett tingslag i Malmöhus län. Tingsplatsen var till 1904 Klörup, därefter till Malmö och från 1966 även Trelleborg. Tingslaget utgjorde en egen domsaga, Oxie och Skytts häraders domsaga och omfattade de socknar som ingick i häraderna med avvikelser vissa tider enligt nedan.

1971 övergick tingslaget i Trelleborgs domsaga och Malmö domsaga och häradsrätten ombildades till Trelleborg tingsrätt.

Administrativ historik[redigera | redigera wikitext]

Tingslaget bildades 1873 genom sammanslagning av Oxie tingslag och Skytts härads tingslag och häradsrätten säte var till 1904 var Klörup, därefter Malmö. 1947 upphörde Skanör med Falsterbo rådhusrätt och dess domkrets övergick i detta tingslag. 1964 upphörde Trelleborgs rådhusrätt och dess domkrets övergick i detta tingslag och därefter användes var även Trelleborg som säte för häradsrätten. 1967 överfördes Börringe socken till detta tingslag från Vemmenhögs, Ljunits och Herrestads häraders tingslag varifrån samtidigt ett antal område tillfördes när dessa uppgick i Trelleborgs stad.

1971 övergick tingslaget i Trelleborgs domsaga (för de delar som kom att ingå i Trelleborgs kommun, Svedala kommun och Vellinge kommun) och Malmö domsaga (för de delar som kom att ingå i Malmö kommun, Burlövs kommun och Lomma kommun samt Bara kommun till 1977) och häradsrätten ombildades till Trelleborg tingsrätt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]