På palmblad och rosor (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
På palmblad och rosor
GenreDrama
RegissörLars Lennart Forsberg
ProducentGöran Setterberg
ManusLars Lennart Forsberg, fritt efter romanen På palmblad och rosor av Stig Claesson
SkådespelareJanne Carlsson
Gunnel Fred
Hasse Jonsson
Svea Holst-Widén
Nils Eklund
Gun Jönsson
Martha Colliander
ProduktionsbolagSveriges Television
Premiär14 april 1976
TV 2
Speltid82 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb
SVT Play

På palmblad och rosor är en svensk TV-film från 1976. Den bygger på romanen med samma namn av Stig Claesson från 1975. Huvudrollen spelas av Janne ”Loffe” Carlsson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Fastighetsmäklaren "Proppen" Oskarsson har lovat en radiohandlare att fara med en förlängningssladd för tv:n till en stuga långt inne i skogen i en avfolkningsbygd. När han letat sig dit finner han en lam och stum gammal gumma i en säng. Hon är fin och välskött. Det har nyss varit eld i spisen. Det finns mat i kylen, men inga som helst spår av den som sköter om den gamla.

På väg därifrån möter han en ung kvinna till häst (Gabriella) och en orienterare som sprungit vilse (Sållet) och de hamnar allesammans till slut i samma bastu hemma i Gabriellas föräldrahem. Proppen och Gabriella går senare på kvällen ut på stadshotellet och äter middag men Proppen kan inte släppa vem som tar hand om den lama gumman, eller den "lama kärringen" som han kallar henne gång på gång. Han återvänder till stugan nästa dag och matar katten och vänder gumman så hon inte ska få liggsår samt undrar vem som tar hand om henne, vem som älskar henne och vem hon är. Något svar på detta får aldrig Proppen utan arbetar i motvind med omgivningens likgiltighet inför den ensamma gamla gumman i stugan men att lämna gumman i ovisshet klarar inte Proppen utan han går och hämtar skyffeln.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är producerad av den så kalladde TV-teatern, och visades första gången våren 1976 i Sveriges Television. Den fick mycket bra kritik.

Roller i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2012 tillsammans med Vem älskar Yngve Frej och Henrietta.