Pader (distrikt)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pader
Distrikt
Pader-distriktet i Uganda
Pader-distriktet i Uganda
Land Uganda Uganda
Folkmängd 325 900 (2002)
Tidszon EAT (UTC+3)
GeoNames 448222
Webbplats: http://www.pader.go.ug

Pader är ett distrikt i norra Uganda och är uppkallat efter Pader, den huvudsakliga politiska, administrativa och kommersiella staden i distriktet.

Pader gränsar till distriktet Kitgum i norr, Kotido i nordöst, Abim i öster, Lira i söder, Oyam i sydväst och Gulu i väster. Distriktets huvudsäte i Pader ligger ungefär 132 km, med väg, nordöst om Gulu, den största staden i närheten.[1]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Distriktet bildades i december 2001, genom att bryta ut Aruu och Agago ur Kitgum-distriktet. Den största staden, tillika sätet för styret av distriktet, Pader ligger i mitten av distriktet. Distriktet bildar tillsammans med distrikten Amuru, Gulu, Lamwo och Kitgum det som anses vara acholifolkets historiska hemland, Acholiland.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Befolkningen i distriktet uppskattades 2002 till ungefär 325 900 människor. Under den första delen av 2000-talet har majoriteten av befolkningen bestått av internflyktingar som bott i läger som ett resultat av kriget mellan UPDF och LRA. Efter att oroligheterna slutat år 2006 har de flesta lämnat dessa läger för att återvända hem.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Pader District, 11 maj 2010.
  1. ^ mellan Gulu och Pader, med karta[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]