Padmasambhava

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Padmasambhava-staty

Padmasambhava (”Lotusfödd”) var en buddhistisk lärare och tantrisk mästare från det indiska landet Oddiyana, idag beläget i Swat-dalen i Pakistan. Han är en gudomlig gestalt i den tibetanska buddhismen, där han är känd under namnen Pema Jungne och Guru Rinpoche. Han anses vara grundare av nyingma-skolan inom den tibetanska buddhismen.

Mycket litet är känt om den historiska personen Padmasambhava. Enligt traditionen bjöd den tibetanska kungen Thrisong Detsen honom att predika buddhismen i klostret Samye.

I Bhutan är Guru Rinpoche en central figur i buddhismen. Han anses ha besökt landet vid tre tillfällen, första gången år 746. Vid sitt andra besök flög han enligt legenden på ryggen av en tiger från Singye Dzong till Takthsang i bergen ovanför staden Paro. Där mediterade han i en grotta i tre månader. Senare har ett kloster byggts på platsen, vid sidan av klippan, ungefär 900 meter över dalen. Klostret kallas "Tigerns näste". Enligt bhutansk tradition var Guru Rinpoche den andra inkarnationen av Buddha och uppträdde i åtta olika skepnader.

Källor[redigera | redigera wikitext]