Palma Vecchio

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Palma VecchioPorträtt av en ung kvinna.

Jacopo d'Antonio Negreti kallad Palma Vecchio, född cirka 1480, död 1528 i Venedig, var en italiensk målare under renässansen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vecchio hette troligen Jacopo Negretti, och har troligen kommit som ung till Venedig, där han var verksam 1510. I början tillhörde han Bergamokretsen, men vände efter hand från denna och sin av Giovanni Bellini influerade konst och tog istället starka intryck av Giorgione. Omkring 1508-10 övergick han till en mogen högrenässansstil med ljusdunkelmåleri och en förkärlek för breddformat.

Palma Vecchio har målat altartavlor, porträtt och aktstycken. Bland de första mräks i synnerhet de så kallade Sant Conversazionebilderna, Madonnan eller Den heliga familjen med helgon. Målningar av Vecchio med detta motiv finns i Santa Maria Formosa i Venedig, Wien, Neapel, Paris med flera plater. Hans damporträtt visar vanligen blonda skönheter i halvfigur, som Violante i Wien och gruppbilden De tre systrarna i Dresden. Hans äldsta kända arbete är gruppen Adam och Eva (målad före 1512, nu i Braunschweig), en senare period tillhör Vilande Venus i Dresden.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 20. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 1191-92 
  • Konstens Venedig. Utställning anordnad med anledning av Konung Gustaf VI Adolfs åttioårsdag Nationalmuseums årsskrift 1962.