Pamela Franklin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pamela Franklin
Pamela Franklin 1973
Pamela Franklin 1973
FöddPamela Franklin
3 februari 1950 (69 år)
Yokohama, Japan
VistelseortHollywood, Kalifornien, USA
Aktiva år1961–1981
MakeHarvey Jason
Betydande roller
De oskyldiga
Miss Brodies bästa år
IMDb SFDb

Pamela Franklin, född den 3 februari 1950 i Yokohama, Japan, är en brittisk skådespelerska. Hennes far arbetade med export/import i flera av Asiens länder. Hon gjorde sin skådespelardebut redan som 11-åring, efter det att hon givit upp sina planer på att bli balettdansös. Hennes första film kom att bli De oskyldiga (1961), där hon spelade mot bland andra Deborah Kerr. I den andra filmen året efter, Lejonet, hade hon bland andra William Holden som motspelare. I filmen sitter hon hos ett fullvuxet lejon och var därmed den första barnskådespelare någonsin som tog detta riskfyllda steg.[1]

Franklin var i första hand karaktärsskådespelare, och hon har spelat mot flera av filmens storheter; utöver de nämnda mot Marlon Brando och Maggie Smith. Tillsammans med Maggie Smith gjorde hon sin förmodligen mest kända roll i Miss Brodies bästa år (1969). Som sin mentor ser Pamela Franklin regissören Jack Clayton. Andra berömda regissörer som hon arbetat med är Ronald Neame och John Huston.[2] Hon medverkade dessutom i ett antal TV-roller.

Franklin lade skådespelarkarriären på hyllan 1981. Hon är gift med den brittiske skådespelaren Harvey Jason med vilken hon har två barn. Familjen bor i Hollywood.

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Film[redigera | redigera wikitext]

Television[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Britmovie.com/Bulletin: Pamela Franklin Arkiverad 12 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ IMDb: Pamela Franklin, Biography

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]