Hoppa till innehållet

Partiet för folkets frihet

Från Wikipedia

Partiet för folkets frihet (ryska: Партия народной свободы, förkortat PARNAS) är ett ryskt oppositionellt parti.

Dess slogan lyder “För ett Ryssland utan godtycke och korruption” (ryska: Партия народной свободы "За Россию без произвола и коррупции"). Partiet är ännu inte[källa behövs] registrerat. Partiets namn hänvisar till Kadettpartiet.

Partiet är starkt Putin-kritiskt. Det vill återföra landet på vägen mot demokrati och återställa konstitutionella friheter.

Partiet består av fyra oppositionella organisationer som håller sig till den liberala ideologin: Folkets demokratiska union, Solidaritet, Demokratiskt val och Republikanska partiet av Ryssland.

En del av Solidaritets medlemmar har avstått från att gå med partiet, bl.a. medlemmar av den Förenade civila fronten av Garry Kasparov, eftersom de vill inte delta i icke-fria val och tror inte att partiet blir registrerat.

Partiet har fyra ordförande: Michail Kasianov (Folkets demokratiska union), Boris Nemtsov (Solidaritet), Vladimir Milov (Demokratiskt val) samt Vladimir Ryzjkov (Republikanska partiet)

Den 16 september 2010 proklamerade de fyra ordförandena skapandet av en koalition av fyra rörelser vid en presskonferens i Moskva och den 13 december 2010 hölls en kongress, där de proklamerade grundandet av ett parti.

Den 23 maj överlämnades de handlingarna som krävs för registrering av partiet till justitieministeriet. Regionala avdelningar hade bildats i 53 regioner i Ryssland och parti hade nått 46 158 medlemmar, vilket måste vara tillräckligt för registreringen (enligt lagen, minst 45 000 medlemmar och avdelningar i hälften av de 83 regionerna av landet).

Den 22 juni fick partiet avslag på sin ansökan till justitieministeriet.[1]

Partiet har för avsikt att ställa upp i dumavalet i november 2011 och i presidentvalet i mars 2012. I sommaren 2011 har partiet planerat att utse en gemensam kandidat till presidentvalet. Samtliga rörelser i partiet ges rätten att nominera en kandidat och sedan väljs den slutgiltiga presidentkandidaten genom sluten omröstning.

Partiet tog initiativet till en konferens "för det europeiska vägvalet" i Moskva den 15 november 2014, där även partierna Jabloko och Framstegspartiet deltog, samt Michail Chodorkovskijs stiftelse Öppna Ryssland. Tillsammans antog de en deklaration och bildade en "Koalition för det europeiska vägvalet" (Коалицию за европейский выбор), i kontrast till president Vladimir Putins strävan att orientera landet österut mot Asien och Kina.[2]

Rapporten Putin. Korruption

[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Putin. Korruption

Den 28 mars 2011 offentliggjorde partiet sin rapport Putin. Korruption och började samla medel för dess publicering. Ett särskilt konto öppnades för detta ändamål, övervakat av en styrelse av välkända offentliga personer. Över en månad 1 838 209 rubel samlades. Sedan samma styrelsen valde tryckeriet, som hade erbjudit det lägsta priset för en kopia. Således ska det bli möjligt att trycka 440 000 exemplar. Från juni 2011 har man börjat dela ut rapporten på gator och torg. Kontot är fortfarande öppen och insamlingen av medel fortsätter.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]