Passersystem

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En variant av passersystem med en elektronisk nyckel
Beröringsfri tagg

Ett passersystem är ett tekniskt system av elektroniska lås.

För öppning av en dörr brukar man säga att det krävs

 1. något man har (en passerbricka)
 2. något man är (biometrisk information)
 3. något man kan (en kod)

För en säker lösning skall man kombinera minst två, men gärna alla tre av dessa.

Normalt räknas kodlås inte in i kategorin passersystem.

I de flesta passersystem används idag kort eller nyckelbrickor som "elektroniska nycklar". Nyckelbrickorna har många namn - ofta är det lokala namn som myntats av en låssmed och som sprids till användare. Det förekommer namn som droppe (baserat på formen på många tidiga taggar), tag/tagg (från engelskans key tag), plopp, plastnyckel, elektronisk nyckel, nyckelbricka osv. Idag kallar många taggarna helt enkelt för nyckel och kallar gamla mekaniska nycklar för nyckelämnen. Hädanefter kallas taggar/kort nycklar i artikeln.

Den största skillnaden jämfört med ett traditionellt låssystem är normalt följande:

 1. Systemet loggar användandet, så att man i efterhand kan kontrollera vem som passerat den aktuella dörren vid vilken tid.
 2. Administratören kan koppla olika tidszoner till dörren så att man kan låta personen med nyckeln passera endast vid vissa tider.
 3. Administratören kan enkelt spärra nycklar som tappats bort.
 4. Användaren kan normalt utgå ifrån att det inte existerar någon "dubblettnyckel", vilket finns i traditionella nyckelsystem. Det är idag dock relativt enkelt att kopiera vissa former av kort eller taggar och även om det inte finns kända brott begångna med sådan teknik är det mycket troligt att det förekommit.

Exempel på avläsningstekniker[redigera | redigera wikitext]

 • Magnetkort
 • Wiegandkort
 • Dallastaggar
 • Smartkort
 • Beröringsfritt (exempelvis NFC eller RFID)
 • Fingeravtryck
 • Biometriska tekniker
 • Mobila nycklar (Bluetooth LE)

I Sverige förekommer fortfarande i gamla befintliga passersystem magnetkort, som är extremt lätta att kopiera och vars läsare slits fort och är enkla att sabotera. Några drag med ett sandpapper och läsarhuvudet måste bytas. I nyinstallationer används främst Mifare för mer avancerade företagsinstallationer. I enklare företagsinstallationer och bostadsfastigheter är EM 4102 - Electromarine-standarden det absolut vanligaste. Säkerheten mellan kodbäraren och kodavläsaren beror uteslutande på den teknik man väljer och man kan förenklat säga att magnetkort är det minst säkra och beröringsfri krypterad teknik som exempelvis Mifare är betydligt säkrare. De okrypterade electromarinstandarderna kan läsas av på distans även om nyckeln ligger i en ficka - dock är tekniken än så länge lite svårare och dyrare än att skimma magnetkort.

Gemensamt för beröringsfria tekniker är att de är svårare att sabotera och enklare att skydda.

Wiegandkort är en föråldrad teknik som är betydligt säkrare, men mycket dyrare än magnetkort En slits som kan slitas, fyllas med smuts och enkelt saboteras. Dallastaggar ser ut som ett litet batteri på en plastbit och kräver elektronisk kontakt mellan nyckel och läsare, vilket gör att ett tuggumi eller en snusprilla effektivt stoppar potentiella passageintresserade.

Sverige är relativt unikt avseende de relativt standardiserade kortformat som förekommer. Till stor del beror detta på att Posten strax efter millennieskiftet beslutade att de sätt som brevbärare skulle ges tillträde till allmänna dörrar var IR-sändare, kod och EM 4102. Skälet till valet av just den tekniken var att fabrikatet Aptus var dominerande på marknaden för bostadsfastigheter och att detta spritt sig till de flesta leverantörer av passersystem till bostadsfastigheter. I Sverige förekommer dock förmodligen tiotals eller kanske hundratals varianter av nycklar.

Biometriska tekniker har under lång tid setts (och kanske i praktiken varit) hi-tech och främst varit i drift i Hollywoodproduktioner. Det har under slutet av 00-talet uppkommit flera biometriska enklare lösningar - bland annat Siemens Fingerprint Codoor.

ekey biometric system är ledande i Europa inom tillverkning och utveckling av fingeravtrycksbaserade passersystemslösningar och har över 140000st enheter installerade runt om över hela världen. ekeys slogan är "Ditt finger är nyckeln!" ("Your finger is the key").

Svenska regler: SSF 210:2 Projektering och installation - Elektromekanisk låsanläggning