Paysandú

Paysandú
Stad
Hamnkontoret
Hamnkontoret
Vapen
Land Uruguay Uruguay
Departement Paysandú
Folkmängd 90 251 (2009)
Omnämnd 1749
Tidszon Uruguay (UTC-3)
Postnummer 60000
Riktnummer 472
Geonames 3441243
Invånarnamn sanducero
Webbplats: http://www.paysandu.gub.uy

Paysandú är Uruguays fjärde största stad. Den ligger i östra delen längs Uruguayfloden, gränsfloden till Argentina. På den argentinska sidan ligger staden Colón, Entre Ríos och de båda städerna är förbundna med General Artigasbron. Paysandú är huvudstad i departementet med samma namn.

Paysandú är, för Uruguay, ovanligt kosmopolitisk med många invånare med italienska, schweiziska, polska tyska, ryska, ukrainska, belgiska och afrikanska rötter. Det beror på liberala immigrationslagar och löften om rikedom under 1800-talet.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

De största industrierna är bryggeriet Norteña, sockerbruket Azucarlito, ylleproducenten Paylana och läderfabriken Paycuero. I Paysandú befinner sig även Uruguays centrum för skogsplantage, med flera företag som har eucalyptusplanteringar.

Regionens bördiga jordar har också utgjort grunden för djurhållning, med förutom får till ylleindustrin både mjölk- och köttkor. I floden finns en mindre fiskeindustri och annat jordbruk med vete, frukt och bär bedrivs också.

Jordbruken spelar också en viss roll i ekoturismen som är en växande näring, särskilt i den närliggande nationalparken Esteros de Farrapos.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]