Pearl Argyle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Pearl Argyle, född Wellman 7 november 1910 i Johannesburg, Sydafrika, död 1 januari 1947 i New York, USA, var en brittisk ballerina och skådespelare.

Pearl Argyle studerade i London med Marie Ramberts Ballet club och Legat. Hon gjorde sin debut med Marie Rambert's Ballet Club 1926. Efter det blev hon ballerina på ”Camargo Society”.  Hon dansade med Vic-Wells Ballet från 1935 till 1938 och var deras solist. Hon uppträdde även med Les Ballets 1933. Hon medverkade i roller i Fredrick Ashtons föreställningar ”Fasad”, ”Le Baiser de la F’ee”, ”serving Maid in de Valois’s The Gods go a’Begging”, ”Valois’s Bar aux Folies-Berg’ere” och ”Lady of Shalott”. Det var ”The Lady of Sharlott” och ”Les Masques” som var de mest kända i hennes danskarriär. Hon har dansat i musikaler och revyer, där ibland ”Cochran’s 1932” och ”Magic Nights”.

Pearl Argyle var även en skådespelare och är i den vägen mest känd för medverkan i filmerna ”Things to Come” (1936) och ”That Night in London”(1932).

1938 flyttade Pearl Argyle till New York och var med i flera Broadwaymusikaler, bland annat i ”One Touch of Venus”. Hon hade då gifte sig med filmregissören Curtis Bernhards och de fick två barn ihop. Hon dog 1947, då var hon bara 36 år.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]