Peniche

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Peniche är en stad i Portugal som ligger på fastlandet nära ögruppen Berlengas.

Peniche är centralort i Peniche storkommun där bland annat Atouguia da Baleia, São Bernardino, Remédios, Serra Del-Rei och Ferrel ingår.

Vid folkräkningen 1991 bodde här cirka 25 900 personer på 77 km² med 13 400 boende innanför murarna. Denna stad har fiske, turism samt utbildning, som huvudsakliga inkomstkällor och är berömd för sin virkning (Rendas de Peniche).

Peniche har flera surfstränder i nästan alla väderstreck.

Peniche har varit bebodd sedan urminnes tider och det tycks finnas lämningar av Neanderthalare och Cro-Magnon i en grotta i västra delen som då låg vid strandnivå. Peniche var ockuperat under romarna och gavs av D. Afonso Henriques 1158 till bröderna Le Corni, för hjälpen med korstågen, upphöjdes till 'Vila, byort' 1609, och fick stadsrättigheter 1988.

Under António de Oliveira Salazars regim och hungersnöden 1960-80 så flyttade många fiskefamiljer från grannorten Nazaré hit - det medförde att den nasala portugisiskan som talades här, blandades med utpräglad dialektal Nazarénska, med dess annorlunda talmelodi.

Någon kilometer ut i Atlanten finns naturreservatet Berlengas som innehåller fredade sorter av sjöfågel och ett rikt fiskbestånd även den fredad.