Pente

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Pente är en något förenklad version av det japanska brädspelet ninuki-renju, "uppfunnen" 1978 av Gary Gabrel, diskare på The Hideaway Pizzeria i Stillwater, Oklahoma, USA. Gabrel kallade spelet pente (πέντε) efter det grekiska namnet på siffran fem.

Spelet blev snart mycket populärt och spred sig över USA. Det spelades ofta på nattklubbar, som alternativ till backgammon, poker och andra spel. Klubbar växte upp och tävlingar med prispengar arrangerades av organisationen USPA. I slutet på 1970- och början 1980-talet hölls några världsmästerskap. Dan Hooker vann VM 1978. Tom Braunlich vann VM 1979, 1980 och 1981. Han har även skrivit ett antal böcker om spelet. John Krenz vann VM 1982 och Rollie Tesh vann VM 1983 som kom att bli det sista på många år. USPA upplöstes.

Den dåvarande ägaren till varumärket Pente, Decipher genomförde dock 1998 en satsning på spelet. Med anledning av 20-årsjubileet gav man ut en specialutgåva av pente och sponsrade en rad tävlingar i USA som kulminerade i ett jubileumsmästerskap på Gary Gabrels reataurang i Oklahoma City. Bodo Konze (död 2005) från Austin, Texas vann mästerskapet efter att ha besegrat både Braunlich och Tesh. Denna satsning rann dock också ut i sanden och spelet slutade åter att säljas.

2003 grundade Tom Braunlich med flera en ny organisation, World Pente Players Federation (WPPF) som fick Parker Brothers att åter börja sälja spelet. 2004 ordnade man ett nytt världsmästerskap i Las Vegas som vanns av Dmitri King från Maryland. WPPF rönte dock snart samma öde som USPA och några tävlingar på (inter)nationell nivå har inte arrangerats i USA sedan dess.

Spelregler[redigera | redigera wikitext]

Pente är ett spel med fullständig information som spelas på ett bräde med 19 x 19 rutor. Mörka (hädanefter kallad svarta) och ljusa (vita) glasstenar placeras växelvis i skärningspunkterna mellan rutorna. Spelaren med vita stenar börjar med att placera ut en sten mitt på brädet, svart placerar sin sten på valfri plats på brädet varefter vit måste placera sin andra sten utanför en förbjuden zon om 5 x 5 skärningspunkter. Vits andra sten måste alltså placeras minst tre skärningspunkter ifrån mittpunkten. Detta för att minska fördelen för den som börjar.

Om en spelare omringar ett sammanhängande par av motståndarens pjäser fångas dessa stenar och tas omedelbart bort från brädet.

Syftet är att placera fem eller fler stenar i en sammanhängande rad vertikalt, horisontellt eller diagonalt (precis som i luffarschack) - eller att fånga minst tio av motståndarens stenar.

1983 föreslog den dåvarande världsmästaren Rollie Tesh en regeländring som skulle balansera spelet. Han hävdade nämligen att vit alltid hade säker vinst, om man spelade korrekt - trots regeln med den förbjudna zonen i drag två. Tesh kallade sin variant av spelet för Keryo-Pente.

Fem i rad-spel[redigera | redigera wikitext]

Pente är ett fem i rad-spel och därför ingår ibland turneringar i pente i samband med tävlingar arrangerade av medlemsländerna inom Renju International Federation (RIF). Svenska Luffarschacksförbundet som tillhör RIF ordnade under 1980-talet Svenska Mästerskap i pente. 1990 arrangerade Riksförbundet Luffarschack ett riksmästerskap i Kinna. Numera finns spelet inte längre att köpa i svenska affärer.

Länkar[redigera | redigera wikitext]

Svenska Luffarschackförbundets webbplats

Artikel hos Svenska Luffarschackförbundet om Pente och några varianter på spelregler

Maratontabellen hos Svenska Luffarschackförbundet där de 10 bästa i SM i Pente finns med när det gäller åren 1984-1989

Spelplatsen Mindoku där man kan spela Pente online