Pente

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Pente är en något förenklad version av det japanska brädspelet ninuki-renju, "uppfunnen" 1978 av Gary Gabrel, diskare på The Hideaway Pizzeria i Stillwater, Oklahoma, USA. Gabrel kallade spelet pente (πέντε) efter det grekiska namnet på siffran fem.

Spelet blev snart mycket populärt och spred sig över USA. Det spelades ofta på nattklubbar, som alternativ till backgammon, poker och andra spel. Klubbar växte upp och tävlingar med prispengar arrangerades av organisationen USPA.

I Sverige ordnade Svenska Luffarschacksförbundet en tid Svenska Mästerskap i pente. Men numera finns spelet inte längre att köpa i svenska affärer.

Rättigheterna till spelet (som är ett registrerat varumärke) tillhör sedan 2004 förlaget och speltillverkaren Winning Moves.

Spelregler[redigera | redigera wikitext]

Pente är ett spel med fullständig information som spelas på ett bräde med 19 x 19 rutor. Mörka (hädanefter kallad svarta) och ljusa (vita) glasstenar placeras växelvis i skärningspunkterna mellan rutorna. Spelaren med vita stenar börjar med att placera ut en sten mitt på brädet, svart placerar sin sten på valfri plats på brädet varefter vit måste placera sin andra sten utanför en förbjuden zon om 5 x 5 skärningspunkter. Vits andra sten måste alltså placeras minst tre skärningspunkter ifrån mittpunkten. Detta för att minska fördelen för den som börjar.

Om en spelare omringar ett sammanhängande par av motståndarens pjäser fångas dessa stenar och tas omedelbart bort från brädet.

Syftet är att placera fem eller fler stenar i en sammanhängande rad vertikalt, horisontellt eller diagonalt (precis som i luffarschack) - eller att fånga minst tio av motståndarens stenar.

1983 föreslog den dåvarande världsmästaren Rollie Tesh en regeländring som skulle balansera spelet. Han hävdade nämligen att vit alltid hade säker vinst, om man spelade korrekt - trots regeln med den förbjudna zonen i drag två. Tesh kallade sin variant av spelet för Keryo-Pente.

Fem i rad-spel[redigera | redigera wikitext]

Pente är ett fem i rad-spel och därför ingår ibland mindre turneringar i pente i samband med tävlingar arrangerade av medlemsländerna inom Renju International Federation.

Länkar[redigera | redigera wikitext]

Svenska Luffarschackförbundets webbplats

Artikel hos Svenska Luffarschackförbundet om Pente och några varianter på spelregler

Maratontabellen hos Svenska Luffarschackförbundet där de 10 bästa i SM i Pente finns med när det gäller åren 1984-1989

Spelplatsen Mindoku där man kan spela Pente online