Peter Andreas Fenger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
P.A. Fenger.

Peter Andreas Fenger, född den 16 februari 1799Christianshavn, död den 8 februari 1878, var en dansk präst, bror till Johannes Ferdinand, Carl Emil och Rasmus Theodor Fenger, far till Ludvig Peter Fenger.

Fenger, som 1829 blev kyrkoherde i Slots-Bjergby vid Slagelse och 1855 vid Vor Frelsers Kirke i Köpenhamn, räknades som en av Grundtvigs äldsta, besinningsfullaste och självständigaste anhängare. Han var i sin första befattning en av ledarna för den religiösa väckelsen i Väst-Själland och förde 1833 en kraftig strid mot den rationalistiska riktningen i trakten.

Under en lång följd av år deltog han livligt i diskussionen om kyrkans angelägenheter. I synnerhet verkade han för psalmsångens höjande genom en ny upplaga av Thomas Kingos psalmer 1827 samt genom en av honom själv redigerad och i många kyrkor begagnad psalmbok ("Fengers tillägg", 1857; 7:e upplagan 1873). Han sökte även framkalla nya psalmmelodier och avfattade 1874 förslag till ny altarbok.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Fenger, 1. Peter Andreas, 1904–1926.