Hoppa till innehållet

Peter Krause

Från Wikipedia
Peter Krause
Peter Krause 2013.
Peter Krause 2013.
Född12 augusti 1965 (58 år)
Alexandria, Minnesota, USA
Utbildad vidNew York University Tisch School of the Arts, Gustavus Adolphus College och Roseville Area High School
Aktiva år1987–
PartnerLauren Graham (2010– )
Betydande roller
Nate Fisher i Six Feet Under
Adam Braverman i Parenthood
IMDb SFDb

Peter Krause, född 12 augusti 1965 i Alexandria i Minnesota, är en amerikansk skådespelare, främst känd för rollen som begravningsentreprenören Nate Fisher i TV-serien Six Feet Under.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Krause var en skicklig friidrottare under uppväxten, men drabbades av en stavhoppningsskada under highschooltiden som satte stopp för hans idrottskarriär. Han gick på Gustavus Adolphus College i St. Peter och blev intresserad av teater. Han bytte skola till New York University för att där gå Master of Fine Artsprogrammet. Då Krause arbetade som bartender i New York träffade han manusförfattaren Aaron Sorkin.

1998–2000 spelade Krause Casey McCall i komedin Sports Night, skapad av Aaron Sorkin. Serien las ner efter två säsonger. Krause medverkade i samtliga säsonger av serien Six Feet Under och nominerades till Emmy tre gånger för sin huvudroll som begravningsentreprenören Nate Fisher. I december 2006 spelade han huvudrollen Joe Miller i miniserien The Lost Room. Sedan 2010 har han en av huvudrollerna, Adam Braverman, i TV-serien Parenthood.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Mellan 2010 och 2021 hade han ett förhållande med skådespelaren Lauren Graham. Han har en son från ett tidigare förhållande.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]