Phil Dalhausser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Phil Dalhausser
Phil dalhausser playing.jpg
Beachvolleyboll, herrar
Nation: USA USA
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Guld Peking 2008 beachvolleyboll
Världsmästerskap
Guld Gstaad 2007 beachvolleyboll
Brons Stavanger 2009 beachvolleyboll

Phil Dalhausser, född 26 januari 1980 i Baden, Schweiz, är en amerikansk beachvolleybollspelare. Han och hans partner, Todd Rogers, blev AVP-tourmästare år 2007 och även världsmästare i beachvolleyboll samma år.

Dalhausser föddes i Baden, Aargau, Schweiz, till en tysk far, Peter, och en schweizisk mamma, Marianne. Hans bror Mark bor i Brooklyn, New York. Han kallar nu sin hemstad Ventura, Kalifornien. Han gick i Mainland High School i Daytona Beach, Florida. Dalhausser började inte spela volleyboll tills hans sista år på gymnasiet. Han deltog i University of Central Florida och gick Lambda Chi Alpha, där han fick namnet "Most Valuable Player" och fick William G. Morgan Award för mest enastående spelare. Han tjänade en civilekonomexamen på UCF och spelade för klubben volleyboll laget. Efter college arbetade han för ett konkret företag och arbetade sedan en kort tid för ett företag som målade ränder på Florida motorvägar. Dalhausser hade en gång längre hår, men rakat sitt huvud vid en ålder av 21 när han föredrog renrakad utseende. Dalhausser bodde tidigare i Florida. Han bor för närvarande i Ventura, Kalifornien.

Dalhausser har tidigare slagit sig ihop med Nick Lucena. Vid 6'9 "(206 cm), ledde Dalhausser den 2005-2010 AVP Tour i block. Under 2005 var han sexa i kill procent. År 2006 slog Dalhausser med Todd Rogers. Rogers, en 11 år veteran av professionella beachvolley, tänkte han behövde någon att hjälpa honom att komma till nästa nivå och trodde Dalhausser hade potential att bli den bästa spelaren i världen. Rogers spelar två roller, både partner och buss till Dalhausser. Under 2007 vann Dalhausser och Rogers FIVB VM i Gstaad, Schweiz, blev den första amerikanska stranden laget att vinna guldmedalj på turneringen.

Dalhausser kvalificerade för Peking 2008 sommarspelen att representera USA med sin lagkamrat Todd Rogers genom att vara den översta seedade amerikanska team genom den internationella kvalificeringsprocessen. Dalhausser och Rogers hade ett rekord av 6-1 i deras första OS, som upprörd i sin inledande match med 23: e rankade Lettland. De fortsatte att vinna resten av sina matcher, kommer tillbaka från 6-0 i den tredje uppsättningen att slå 20th-seedade Schweiz. Dalhausser och Rogers segrade guldmedaljen match två uppsättningar till en mot Márcio Araújo och Fabio Luiz Magalhães i Brasilien. Nykrönte kvinnors beach volleyboll mästare och landsmän Misty May-Treanor och Kerri Walsh var tittar på från läktaren i finalen. Dalhausser gjorde nio block i mästerskapet matchen, med fem kommer i den avgörande tredje set, sätta USA upp till en 9-1 ledning och så småningom vinna det 15-4. Dalhausser namngavs turneringen MVP. Detta gjorde USA det enda land att vinna guld i män och kvinnor beachvolley på samma OS.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Priser
Företrädare:
 Fabio Luiz Magalhães (BRA)
FIVB World Tour - "Most Improved"
2006
Efterträdare:
 Xu Linyin (CHN)
 Dmitrij Barsouk (RUS)
Företrädare:
 Fabio Luiz Magalhães (BRA)
FIVB World Tour - "Best Blocker"
2006 — 2008
Efterträdare:
 Jonas Reckermann (GER)
Företrädare:
 Emanuel Rego (BRA)
FIVB World Tour - "Best Hitter"
2007 — 2010
Efterträdare:
 Alison Cerutti (BRA)