Pilcomayofloden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pilcomayofloden (Río Pilcomayo)
Flod
Pilcomayofloden
Pilcomayofloden
Land Bolivia Bolivia
Paraguay Paraguay
Argentina Argentina
Del av Paraguayfloden
Längd drygt 2,000 km
Avrinningsom. 270,000 km²
GeoNames 3437524

Pilcomayofloden (spanska: Río Pilcomayo) är en flod i de centrala/norra delarna av Sydamerika. Det är den längsta västliga bifloden till Paraguayfloden och med ett avrinningsområde på 270 000 kvadratkilometer[1].

Pilcomayofloden uppstår genom flera källfloder[2] vid foten av Anderna, mellan de bolivianska departementen Potosí och Oruro, öster om Poopósjön. Därifrån rinner floden i sydostlig riktning 2 000 kilometer genom departementen Chuquisaca och Tarija, genom den argentinska provinsen Formosa och Gran Chacos slätter i Paraguay. Söder om 24 breddgraden delar sig floden i två delar[2] som sedan går ihop med Paraguayfloden i närheten av Asunción.

Floden bildar delvis gränsen mellan Argentina och Bolivia samt Argentina och Paraguay[2]. I flodområdet bor omkring 1,5 miljoner människor, varav 1 miljon i Bolivia, 300 000 i Argentina och 200 000 i Paraguay[1]. Den har givit namn åt departementet Pilcomayo i Argentina.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tierraamérica - Pilcomayo River to Be Saved from Ruin
  2. ^ [a b c]
    Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Pilcomayo, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]