Pilcomayofloden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pilcomayofloden
(Río Pilcomayo)
Flod
Pilcomayofloden
Pilcomayofloden
Land Bolivia Bolivia
Paraguay Paraguay
Argentina Argentina
Del av Paraguayfloden
Längd drygt 2,000 km
Flodbäcken 270,000 km²
GeoNames 3437524

Pilcomayofloden (spanska: Río Pilcomayo) är en flod i de centrala/norra delarna av Sydamerika. Det är den längsta västliga bifloden till Paraguayfloden och med ett avrinningsområde på 270 000 kvadratkilometer.[1]

Pilcomayofloden uppstår genom flera källfloder[2] vid foten av Anderna, mellan de bolivianska departementen Potosí och Oruro, öster om Poopósjön. Därifrån rinner floden i sydostlig riktning 2 000 kilometer genom departementen Chuquisaca och Tarija, genom den argentinska provinsen Formosa och Gran Chacos slätter i Paraguay. Söder om 24 breddgraden delar sig floden i två delar[2] som sedan går ihop med Paraguayfloden i närheten av Asunción.

Floden bildar delvis gränsen mellan Argentina och Bolivia samt Argentina och Paraguay.[2] I flodområdet bor omkring 1,5 miljoner människor, varav 1 miljon i Bolivia, 300 000 i Argentina och 200 000 i Paraguay.[1] Den har givit namn åt departementet Pilcomayo i Argentina.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Pilcomayo River, tidigare version.
  1. ^ [a b] Tierraamérica - Pilcomayo River to Be Saved from Ruin
  2. ^ [a b c]
    Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Pilcomayo, 1904–1926.