Pino

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För orten Pino, se Pino, Korsika.

Pino är en tecknad figur som finns utgiven i en egen bokserie samt filmserie. Böckerna och filmerna vänder sig främst till barn upp till fyraårsåldern. Böckerna beskrivs av författarna som ett mellanting mellan pekböcker och böcker med handling.[1] Pino skildras i enkla händelser som små barn kan relatera till. Pino ger sig ofta ut och leker men verkar också göra saker som vuxna gör, tex flyga flygplan eller arbeta som doktor.

Den första boken om Pino kom ut 2002, och idag finns 24 stycken utgivna. Författare är Eva Pils och Agneta Norelid. Kenneth Anderson har gjort teckningarna. De 20 filmerna om Pino som har gjorts har visats på SVT:s Bolibompa och finns även utgivna på DVD. Pino förekommer även som CD-romspel, memoryspel och som leksak i form av nallebjörn.

Pino på andra språk[redigera | redigera wikitext]

I Frankrike, där han heter Tomi, har 14 böcker utgivits [2]. Pino har även givits ut i Norge (7 titlar) och i Japan som e-bok (7 titlar).

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Förutom Pino förekommer även Pinolina, Pingvinen, Katten, Kaninen och Dockan i de flesta äventyr. Även Hunden förekommer i vissa äventyr.

Böckerna om Pino[redigera | redigera wikitext]

Böckerna är oftast inbundna, 32 sidor.

Utgivna DVD:er om Pino[redigera | redigera wikitext]

Två DVD:er finns utgivna med Pino. De innehåller vardera 10 animerade filmer. Berättare är Jörgen Lantz. Musik har gjorts av Mija Folkesson.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.pino.se/about-pino
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160802005254/http://www.editions-hatier.fr/collection/tomi. Läst 27 juni 2016.