Piperonal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Piperonal
Piperonal structure.png
Utseende Färglös
Egenskaper
Densitet 1.337 g/cm3 g/cm³
Smältpunkt 37 °C
Kokpunkt 263 °C
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Piperonal, även känd som heliotropin, är en aromatisk aldehyd och brukar framställas som genomskinliga kristaller (C8H6O3) och har en vaniljliknande doft. Den används ofta som smaksättning och i parfym. Det är en vanlig tillsats i syntetisk vaniljsmak, men då i extremt små mängder.

Kemi[redigera | redigera wikitext]

Piperonal kan användas i syntesen av 3,4-metylenedioxyampetamin (MDA). I en syntetisk väg, ger nitrotan i en koncentrerad ättiksyralösning med en ammoniumasetatkatalysator en substituerad nitrostyren via en kondensreaktion. Detta mellanliggande kan då reduceras med ett starkt reduktionsmedel som litium-aluminiumhydrid (LiAlH4) för att erhålla MDA.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Piperonal har kraftfulla aromterapeutiska egenskaper som verkar för att höja trycket och det allmänna välbefinnandet.[källa behövs] Tester har utförs av Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York, vilka visade en minskning av oro för patienter som fick en MR med så mycket som 63 procent.[källa behövs]

  • Lösligt i alkohol, propylenglykol, bensylbensoat.
  • Näst intill olösligt i vatten, glycerin, olösligt i flytande paraffin.

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Det som doftar mest i vanilj är heliotropin, inte vanillin. Kemikalien finns också i några få eteriska oljor som svartpeppar och älgört.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Upptäckt 1885 och är sedan dess ett mycket viktigt doftämne. Namnet gavs efter den vaniljdoftande blomman heliotrop.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Aldehyd som bildas när fenol-alkoholen safrol oxideras (syre upptas, väte avges). Man kan också börja från andra hållet och låta piperinsyra som finns i bl. a. peppar reduceras (syre avges, väte upptas).