Pistvakt (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pistvakt
GenreKomedi
RegissörStephan Apelgren
ProducentMarianne Engvall, Daniel Alfredson
ManusLars Lundström
SkådespelareLennart Jähkel, Pierre Lindstedt, Jacob Nordenson, Tomas Norström, Carl-Magnus Dellow, Barbro Oborg, Sten Ljunggren
OriginalmusikBlue And Alone - Weeping Willows, Proud Mary - Tina Turner
FotografHoyte van Hoytema
ProduktionsbolagSveriges Television
Premiär2005
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Pistvakt är en svensk film från 2005 i regi av Stephan Apelgren.[1] Filmen hade svensk premiär den 7 oktober 2005. Filmen är en uppföljare till TV-serien Pistvakt - En vintersaga.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bröderna Sven-Erik (Sven-E, Lennart Jähkel), Jan-Erik (Jan-E, Jacob Nordenson) och Olof (Olle, Tomas Norström) Marklund jobbar som pistvakter i Svartlien. Deras far, Stor-Erik (Sten Ljunggren), har avlidit och efter begravningen tar skidortens föreståndare, Bengt-Hans, till sist mod till sig och bjuder med pistvakternas mor Gudrun på en förlovningsresa. Jan-E ser fram emot det stora arvet från sin far, och förbereder sig för ett nytt liv i lyx och överflöd. Det blir dock inte som han tänkt sig. Stor-Erik var inte alls den Sven-E lurat i sina bröder att han var, och Jan-E blir så ursinnig över lögnerna att han ger sig av hemifrån. När allt fallit samman och det är som mörkast i Svartlien, inträffar dock något som vänder pistvakternas liv åt ett helt annat håll. Detta samtidigt som ett blodtörstigt odjur smyger runt i mörkret utanför. De tre bröderna ställs inför större prövningar än någonsin tidigare.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Pistvakt spelades in hösten 2004 i Arcushallen i Luleå. Den hade premiär den 7 oktober 2005, och fick genomgående negativa recensioner av kritikerna.[2] Bland annat skrev Jens Peterson i Aftonbladet:

Om man tar det här på allvar är det en sorglig historia. Om man tar den som ett skämt är den helt meningslös.[3]

Trots den negativa kritiken blev Pistvakt den mest sedda svenska filmen år 2005.[4]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]