Platansläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Platansläktet
Platan
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Proteaordningen
Proteales
Familj Platanväxter
Platanaceae
T.Lestib.
Släkte Platansläktet
Platanus
Vetenskapligt namn
§ Platanus
Auktor L., 1753
Arter
Hitta fler artiklar om växter med

Platansläktet (Platanus) är det enda släktet i familjen platanväxter. Platanerna är stora träd som kan bli mellan 30 och 40 meter höga. Det finns sex arter som samtliga är hemmahörande på norra halvklotet. De används ofta som prydnadsträd i offentliga miljöer.

Platansläktets arter är lövfällande (utom Platanus kerrii). Bladen är femflikiga och liknar lönnblad. Barken flagnar och fälls på vintern, vilket är Karaktäristiskt för platanerna är att barken flagnar, något som sker året om men (särskilt i kalla miljöer) är mer omfattande vintertid; barken är tunn och skör och hanterar inte den snabba tillväxten i stamvolym.[1] Blommorna är små och oansenliga och sitter i runda samlingar. Platanerna är sambyggare, det vill säga blommorna är enkönade, men det finns både han- och honblommor på samma träd. Pollinering sker med vinden. När hanblommorna har släppt iväg sitt pollen så faller de från trädet. Honblommorna sitter däremot kvar och bildar frukterna, som är små nötter.

Det finns fossil från plataner som är så gamla som 115 miljoner år.

I äldre klassificeringssystem såsom Cronquistsystemet ingick plataner i ordningen Hamamelidales. I nyare system tillhör de istället Proteales.

Frökapsel

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Douglas Still/Fiona Watt (2004-10-14): "WHY THE SYCAMORE SHEDS ITS BARK". nycgovparks.org. Läst 5 juni 2015. (engelska)