Playstation Vita

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Playstation Vita
PlayStation Vita logo SVG.svg
PlayStation Vita illustration.svg
Grundinformation
Tillverkare Sony
Typ Bärbar konsol
Generation Åttonde generationen
Lansering 17 december 2011 (Japan)

22 februari 2012 (Nordamerika, Europa, Argentina, Chile, Ryssland) 23 februari 2012 (Australien)

3 mars 2012 (Brasilien)
Hårdvara
Media Playstation Vita-spelkassett, NVG Card

Playstation Vita (förkortat PS Vita, skrivet PlayStation Vita i marknadsföringssammanhang) är en bärbar spelkonsol utvecklad av Sony. Den är den sjätte i Sonys Playstation-konsolserie och deras tredje bärbara spelkonsol. Den gavs ut i Japan och delar av Asien i december 2011, och i resten av världen i februari–mars 2012.

Teknisk specifikation[redigera | redigera wikitext]

Enheten har två analoga styrspakar, ett styrkors och en beröringskänslig skärm samt en styrplatta på enhetens baksida. Därutöver tillkommer ett inbyggt kompass och rörelsekänslighet. Enheten har en 5-tums OLED skärm (något större än föregångaren) med en upplösning på 960 × 544 pixlar, en ARM-processor med fyra kärnor och ett nytt lagringsmedium[1]. Enheten kan kommunicera trådlöst via WiFi (b/g/n), Bluetooth och 3G (beroende på modell). Fysiska Playstation Vita-spel är helt regionfria, detta på grund av att den mobila spelkonsolen ofta används på resande fot, medan nedladde spel från Playstation Network endast går att använda med Playstation Network-konton som tillhör motsvarande region.

Medium[redigera | redigera wikitext]

Playstation Vita-kassett tillsammans med ett NVG Card.

Enheten använder sig av ett nytt lagringsmedium kallat NVG Card[2], som bl.a. har stora likheter med existerande SD-kort. Dessa finns i storlekar som rymmer 4, 8, 16, 32 och 64 GB styck varav 10-15 procent av utrymmet reserveras för sparfiler.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sweclockers – http://www.sweclockers.com/nyhet/13405-sony-visar-ngp-nasta-generations-psp
  2. ^ http://www.maxconsole.net/content.php?44402-NGP-s-new-media-format-called-a-NVG-card-R.I.P-UMD