Sony Computer Entertainment

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sony Computer Entertainment, Inc.
Sony Computer Entertainment logo.jpg
Typ Dotterföretag till Sony
Huvudkontor Japan Minato, Tokyo, Japan
Nyckelpersoner Kazuo Hirai: VD, SCEI
Jack Tretton: VD, SCEA
David Reeves: VD, SCEE
Shuhei Yoshida: VD, SCE Worldwide Studios
Ken Kutaragi: Ordförande, SCEI
Bransch Spelkonsoler och Datorspel
Produkter Pocketstation, PlayStation, PlayStation 2, PSX, PSP, PlayStation 3 PlayStation 4
Historia
Grundat 16 november 1993
Struktur
Avdelningar Japan Minato, Tokyo (SCEJ)
USA Foster City, Kalifornien (SCEA)
England London, England, Storbritannien (SCEE)
Övrigt
Slogan Se Slogans
Webbplats scei.co.jp

Sony Computer Entertainment, Incorporated (株式会社ソニー・コンピュータエンタテインメント Kabushiki Gaisha Sonī Konpyūta Entateinmento?) (SCEI) som ingår i Sonykoncernen, är ett japanskt företag som riktar sig in på datorspel och spelkonsoler. Företaget grundades den 16 november 1993 i Tokyo, Japan.

SCEI hanterar forskning och utveckling, produktion och försäljning av hårdvaran och mjukvaran till deras Playstation spelkonsoler. Företaget utvecklar och utger även spel till deras konsoler. SCEI har flera dotterföretag runt om i världen som utvecklar spel. Mycket av musiken som görs till deras spelfranchiser skapas av Aniplex.

Ordföranden och före detta VD:n för SCEI var Ken Kutaragi som också är känd som "The Father of the PlayStation", var VD över SCEI tills 30 november, 2006 då han ersattes av Kaz Hirai.[1] Den 26 april, 2007 tillkännagav Sony att Kutaragi skulle gå i pension den 19 juni, 2007.[2] Kaz Hirais position, vilket var President och VD över Sony Computer Entertainment America, hålls nu av Jack Tretton.[3]

Huvudkontoret ligger i Minami-Aoyama i distriktet Minato i Tokyo. Företaget har även kontor i andra delar av världen, såsom i Foster City i Kalifornien (Sony Computer Entertainment Americas huvudkontor), i Scarborough i Toronto och i London (Sony Computer Entertainment Europes huvudkontor).

Spelkonsoler[redigera | redigera wikitext]

Playstation

Playstation[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation

Sony kom in i datorspelsbranschen när de lanserade PlayStation (vilket hade kodnamnet PSX när den utvecklades, nuförtiden kallas den ofta för PSone, PS1 i skrivspråk eller Playstation ett av svensktalande personer). Det var från början tänkt som ett tillägg till Nintendos Super Nintendo Entertainment System som ett svar på Segas Sega CD. När idén om att använda konsolen som ett tillägg till SNES lades ner, gjorde Sony om den till den nuvarande Playstation konsolen. Playstation släpptes i Japan den 3 december 1994, i USA den 9 september 1995 och i Europa den 29 september 1995. Systemet blev väldigt populärt och blev sin tids bäst säljande konsol.

Playstation 2

Playstation 2[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation 2

PlayStation 2, PS2 eller PSX2 är världens hittills bäst säljande spelkonsol och är Sonys andra konsol som släpptes i Japan den 4 mars 2000, i USA den 26 oktober 2000 och i Europa den 24 november 2000. PS2 drivs av en centralprocessor som kallas för Emotion Engine och var den första spelkonsolen som kunde spela upp DVD skivor. Några spelutvecklare klagade på att det var för svårt att utveckla spel till den och vissa antydde att den inte var lika kraftig som de andra spelkonsolerna. Trots klagomålen fick PS2 bra kritik från de flesta tredjepartsutvecklare och såldes väldigt bra. Den är även den längst "levande" konsolen med sina nio år ute på marknaden.

PSX[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: PSX

I december 2003 uppgraderade Sony Playstation 2 genom att lägga till en DVD-brännare och en extra hårddisk som kunde spela in videoklipp. Det uppgraderade systemet kallades för PSX. PSX har avsevärda likheter med Playstation Portable:s media funktioner. Det var en dyr enhet (den kostade runt 5000 SEK) och på grund av den dåliga försäljningen släpptes den aldrig utanför Japan.

Playstation 3[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation 3
Playstation 3

Sonys entré in i den sjunde generationens konsoler, är Playstation 3 (även kallad PS3), som släpptes i november 2006 i Japan och USA och senare i mars 2007 i Europa och Australien. Den drivs av en processor som kallas för Cell, som blev utvecklad av Sony, Toshiba och IBM. Det har släppts flera olika versioner av PS3. De olika versionerna har antingen en 20, 40, 60, 80 eller en 160GB hårddisk. 20 och 60GB versionerna av PS3 säljs inte längre på grund av den höga produktionskostnaden.

Bärbara spelkonsoler[redigera | redigera wikitext]

Pocketstation

Pocketstation[redigera | redigera wikitext]

Pocketstation är en liten spelkonsol som skapades av Sony som ett tillbehör till Playstation. Den släpptes exklusivt för Japan den 23 december 1998. Den innehåller en LCD-skärm, en klocka och kan kommunicera med Playstation via infraröda strålar. Den tar även emot ett Playstation-minneskort.

Playstation Portable

Playstation Portable[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation Portable

Playstation Portable (PSP) är en bärbar spelkonsol som släpptes i Japan den 12 december 2004, USA den 24 mars 2005 och i Europa den 1 september 2005. Det är Sonys försök att slå sig in på marknaden för bärbara konsoler, vilken tidigare helt dominerats av Nintendo. Nintendo lanserade rivalkonsolen Nintendo DS tre veckor innan Sony lanserade Playstation Portable. En tunnare och lättare version av spelkonsolen tillkännagjordes för allmänheten den 11 juli 2007 och under Sonys presskonferens vid E3 2007. Den släpptes i september 2007 och finns i svart, vitt, rosa och silver.

Playstation Portable Go[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation Portable Go

Playstation Portable Go (PSP Go) är en portabel spelenhet som saknar möjligheten att spela spel via det fysyka mediet kallad UMD. Denna konsol blev inte den försäljningsframgång som Sony hoppats på.

Playstation Vita[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Playstation Vita

Playstation Vita (PSP Vita) är namnet på en kommande bärbar konsol som planeras att släppas under år 2012. Den ersätter därmed föregående modeller av bärbara enheter från Sony.

Interna organisationer[redigera | redigera wikitext]

Den 14 september 2005 skapades Sony Computer Entertainment Worldwide Studios (SCE WWS).[4] De ansvarar för den globala utvecklingen för mjukvaran till Playstation familjen. Shuhei Yoshida blev VD för SCE WWS den 16 maj 2008. Han tog över från Kazuo Hirai, som tillfälligt hade haft den tjänsten efter att Phil Harrison slutade den 25 februari 2008.

SCEI:s huvudkontor i Minami-Aoyama, Minato, Tokyo, Japan.
SCEJ:s huvudkontor i Akasaka, Minato, Tokyo, Japan.
Sony Computer Entertainment Inc.
SCEI:s olika dotterbolag
Sony Computer Entertainment America Inc.

Sony Computer Entertainment Europe Ltd.

Sony Computer Entertainment Korea Inc.

Spelfranchiser[redigera | redigera wikitext]

Sony Computer Entertainment äger följande franchiser:

Slogans[redigera | redigera wikitext]

Slogans som har använts av Sony Computer Entertainment i reklamkampanjer:

 • "Enos Lives" – PS
 • "U R Not e – PS
 • "Do Not Underestimate The Power Of The PlayStation." – PS
 • "Wherever, Whenever, Forever" – PS
 • "The Beginning" - PS2
 • "Live In Your World, Play In ours." – PS2
 • "Welcome to the Third Place" – PS2
 • "Fun, Anyone?" – PS2
 • "WELCOME CHANG3" – PS3
 • "This is Living" – PS3
 • "PLAY B3YOND" – PS3
 • "Greatness awaits" - PS4

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sony Computer Entertainment

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”SCE Announces New Management Team” (PDF). Sony Computer Entertainment Inc. http://www.scei.co.jp/corporate/release/pdf/061130e.pdf. Läst 30 november 2006. 
 2. ^ ”SCEI and Sony announce Executive Management Transition at Sony Computer Entertainment Inc”. Sony Corporation & Sony Computer Entertainment Inc. http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/200704/07-0426E/index.html. Läst 27 april 2007. 
 3. ^ Yuri Kageyama (1 december 2006). ”Sony game unit appoints new president”. MSNBC. http://www.msnbc.msn.com/id/15992406. 
 4. ^ ”SCE Establishes SCE Worldwide Studios” (PDF). Sony Computer Entertainment Inc. http://www.scei.co.jp/corporate/release/pdf/050914ae.pdf. Läst 14 september 2005. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Sony Computer Entertainment.