Plywood

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Plywood och dess typiska tvärsnitt
Plywoodtillverkning

Plywood, eller kryssfaner, är en skiva av tunnare korslagda faner som är limmade med fenolhartslim och pressade med högt tryck under värmebehandling, till en relativt hållfast och formstabil produkt. Plywood har fått ett stort användningsområde inom bland annat båt- och skeppsvarv, möbelinredningsindustri samt byggindustri.

Plywood varierar i tjocklek mellan vanligtvis cirka tre millimeter och tre centimeter. De olika skikten är lagda och limmade korsvis, med all ytfaner lagd i samma riktning. Furu och gran är de vanligaste träslagen i byggnadsindustrin, där gran ibland används som mellanfaner. Inom båt- och skeppsvarvsindustrin används i regel ädlare träslag, vilka har större motståndskraft mot röt- och mögelangrepp; till exempel teak och olika mahognyarter. I möbel- och inredningssammanhang används ofta björkplywood eller olika sorters ädelträ för bättre formbarhet.

Det finns även modellplyvood eller flygplansplywood som används av modellbyggare och inom flygplanstillverkning; dessa är mycket tunna – allt ifrån ett par tiondels millimeter upp till cirka tre millimeter. Plywood indelas i knivskuren faner, som är den bättre kvalitén, och svarvad faner.

Forssmanholz eller Holzblech är en extra motståndskraftig plywood, i Tyskland patenterat som uppfinning 1921–1922 av Villehad Forssman.[1]

Bland annat har man gjort mycket plywood i Edsbyn. (Edsbyns äldsta kvarvarande företag grundat 1895), Träförädlingen, (nuvarande namn E-ply Edsbyns plywood AB).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sollinger, Guenther (2009), Villehad Forssman: Constructing German Bombers 1914–1918. Moscow: Rusavia.

Se även[redigera | redigera wikitext]