Hoppa till innehållet

Politiets nasjonale beredskapssenter


Politiets nasjonale beredskapssenter
UnderordnadPolitidirektoratet, Oslo
DepartementJustis- og beredskapsdepartementet
KommunSki
SyfteSamla nationella polisfunktioner

Politiets nasjonale beredskapssenter är den norska polisens planerade bas för nationella polisfunktioner i Taraldrud i Ski kommun sydöst om Oslo vid Taraldkrysset på Europaväg 6. I beredskapscentret ska Beredskapstroppen, Bombegruppen, Politihelikoptertjenesten och krise- og gisselforhandlartjenesten samlas. Centret förväntas vara färdigt 2021.

Historik[redigera | redigera wikitext]

En diskussion om anläggande av ett nationellt center för viss rikstäckande polisverksamhet har förts sedan 2007, då polisen framförde förslag om att bygga ett centrum på en tomt vid järnvägen i Alnabru i Oslo. En sådan anläggning projekterades också, men förslaget förkastades av regeringen 2015. En projektering av en alternativ tomt på Taraldruds gård genomfördes 2016, varefter regeringen fattade beslut om genomförande 2017.

Anläggning[redigera | redigera wikitext]

Justis- og beredskapsdepartementet tecknade kontrakt i januari 2018 med Skanska Norge AS om byggandet av centret, som beräknas stå färdigt i augusti 2020.[1]

Centret, som administrativt är en avdelning av Politidirektoratet i Oslo, ska bland annat bli bas för Politihelikoptertjenesten, som idag är lokaliserad på Gardermoen och som 2019 planeras ha tre nyinköpta helikoptrar av typ Leonardo AW 169.[2]

Centret omfattar också ett antal skjutbanor inomhus och utomhus och en träningsanläggning för strid i stadsmiljö. Byggnaderna är på 34  000 kvadratmeter på ett avsatt område på 75 hektar. Förprojektering har gjorts av COWI AS och arkitekt är Nordic Office of Architecture AS.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]