Pop 100

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Listan Pop 100 lanserades i februari 2005 och en ny släpps varje vecka av Billboard magazine i USA. Den rangordnar låtar baserat på speltid på "topp 40-radio" (se en:Mainstream radio ) som fokuserar på samtida populära låtar, singelförsäljning och digitala nedladdningar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Pop 100 skapades av dåvarande medredaktören Michael Ellis. Den skapades för att fokusera på musik som tilltalar de flesta till skillnad från Hot 100 som fokuserar på låtar med flest spelningar enligt Billboards listredaktör Geoff Mayfield. I ett pressmeddelande om den nya listan konstaterade han att "Konstruktionen av Pop 100 är vettig då man ser korrelationen mellan låtar med topp 40-spelningar och de bäst säljande digital låtarna."[1]

Vissa hade åsikter om att skapandet av Pop 100 hade rasistiska undertoner (trots att Ciaras "1,2 Step" blev den första förstaplaceringen). Under de första fem åren av 2000-talet hade R&B och hip-hop dominerat Hot 100 och 2004 var varje låt som nådde #1 en R&B/hip-hoplåt. Vissa kände att Pop 100 var ett sätt att segregera musikkonsumenterna.[2] Självklart bekräftades det aldrig som en princip, men eftersom mainstream topp 40 inte spelar R&B och hip-hop särskilt ofta har dessa artister haft sämre lycka än på Hot 100.

När Pop 100 publicerades gjordes även Hot 100 om så att digital nedladdning börjades räknas in i listplaceringarna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Pop 100, 9 april 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]