Portal:Arkeologi/Nyheter

Från Wikipedia
  • En stencirkel återfunnen i Wales gör att Mike Parker Pearson nu menar att Stonehenge ursprungligen stod uppsatt i Wales. Det flyttades ca 3000 f Kr till England. Stonehenge länkas därmed med andra platser och samhällen och deras monument.
  • Nio neandertalare har hittats i Italien meddelas i maj 2021. Det var troligen nio vuxna män. Resterna hittades i Guattarigrottan vid kusten mellan Rom och Neapel. Tillsammans med två fynd hittade tidigare på samma plats har elva individer dokumenterats i Guattarigrottan. Det är nu en viktig plats i världen för fynd av neandertalmänniskan. Grottan upptäcktes ursprungligen 1939 av arbetare.
  • Ett unikt 3 meter stort vattenhjul från Prästgårdshyttorna i Dalarna har daterats. Det rekonstruerade hjulet var ett så kallat överfallshjul. Vattnet har alltså runnit på hjulet från ovansidan. Hjulet drev bälgarna i en närbelägen hytta. diameter. Dendrokronologisk analys gav information om att virket var furu. Virket kommer från Malung-Lima-Mora. Avverkningen har skett efter år 1769 – troligen åren 1770–1790.
  • Egyptiska arkeologer har hittat en så kallad gyllene stad, staden Aten. Staden var begravd i sand under flera tusen år. Det är ett av de viktigaste fynden inom Egyptologin. Många expeditioner har tidigare förgäves letat efter denna stad.