Portal:Arkitektur/Verk/Eiffeltornet

Från Wikipedia
Blixten slår ner i Eiffeltornets mast.
Eiffeltornet, är beläget i ParisChamp de Mars och är stadens förmodligen mest kända byggnad och ett av världens mest kända landmärken.

Eiffeltornet uppfördes 1887-1889 för att bli den pampiga entrén till världsutställningen Exposition Universelle som anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen. Det konstruerades av Gustave Eiffel och hans medhjälpare, ingenjörerna Emile Nouguier och Maurice Koechlin, samt arkitekten Stéphen Sauvestre. Tornet invigdes 31 mars 1889, men allmänheten fick inte tillträde förrän den 6 maj samma år.

Tornet var vid invigningen 300 meter högt, men höjden ökades år 1959, när man placerade en 24 meter hög TV-mast på den absoluta toppen. Eiffeltornet var världens högsta konstruktion ända fram till 1930Chrysler Building invigdes. Metallkonstruktionen består av ungefär 12 000 järnbalkar, som är sammanfogade med 2,5 miljoner nitar. Konstruktionen är så stabil, att motsvarande mängd solitt stål ryms i en kub med en sida på knappt tio meter. Läs mer ...