Portal:Bilsport/Månadens artikel/2012/februari

Från Wikipedia
Bruno Senna under Italiens Grand Prix 2011.
Bruno Senna under Italiens Grand Prix 2011.

Italiens Grand Prix är en deltävling i Formel 1-VM, som körs på Autodromo Nazionale Monza, 10 kilometer nordost om Milano i Italien. År 1980 kördes det dock på Autodromo Enzo e Dino Ferrari i Imola.

Italiens Grand Prix är det Grand Prix-loppet som körts flest gånger på samma bana, vilket är högfartsbanan Autodromo Nazionale Monza. Banan var den första relativt korta banan som byggdes på permanent basis för att hålla tävlingar, och redan innan andra världskriget var den tillsammans med Tysklands Grand Prix det Grand Prix-loppet som var mest prestigefyllt. Förkrigstidens största förare tillhörde vinnarna i Italiens Grand Prix, och Alfa Romeo vann tävlingen flera gånger med Tazio Nuvolari och Luigi Fagioli som förare. Efter det dominerades den senare halvan av 1930-talet av tyska bilar, innan både Tyskland och Italien gick ut i andra världskriget.

Italien har arrangerat Formel 1 varje år sedan världsmästerskapet instiftades, och Ferrari har alltid varit det mest populära teamet. Det är tradition på Monza att publiken invaderar banan inför prisutdelningen, vilket genomförs utan bråk trots den stora folksamlingen. Det gör att tävlingen och prisutdelningen får en unik atmosfär, och tävlingen är det race där publiken kommer närmast förarna.

ArkivRedigeraLäs mer ►