Hoppa till innehållet

Portal:Bilsport

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

  Portal:Bilsport  

Vad är bilsport?
Felipe Massa och Fernando Alonso i Storbritanniens Grand Prix 2014.
Felipe Massa och Fernando Alonso i Storbritanniens Grand Prix 2014.
Mads Østberg i Tyska rallyt 2014.
Mads Østberg i Tyska rallyt 2014.

Bilsport är en underkategori till motorsport och ett samlingsnamn för sporter där deltagarna tävlar med bilar. Bilsport är i sin tur uppdelat i flera olika grenar, där racing och rally är de främsta. Inom racing kallas deltagarna för racerförare och samtliga startar samtidigt och kör om positioner på slutna asfalterade banor. Inom rally startar förarna en och en och kör på tid från en punkt till en annan. Rallyn kan ha vilket underlag som helst, allt mellan grus och sand, till asfalt och snö.

Racing kan ske i form av formelbilsracing, som består av öppna bilar med friliggande hjul, där Formel 1 är den högsta klassen och den enda med världsmästerskapstatus. Andra former av racing är standardvagnsracing, där världsmästerskapet heter World Touring Car Championship och man tävlar med bilar som i grunden är avsedda för landsvägskörning, sportvagnsracing med bilar helt byggda för tävling, och GT-racing, vilket är sportbilar baserade på vanliga landsvägsbilar. Inom rally heter världsmästerskapet World Rally Championship. Andra former av rally är rally raid, där de flesta sträckor körs genom landskap utan riktiga vägar, till exempel öken. Det största rallyt inom den kategorin heter Dakarrallyt, vilken ursprungligen kördes sträckan Paris till Dakar.

RedigeraLäs mer ►
Månadens artikel

Portal:Bilsport/Månadens artikel/2024/juni

Månadens biografi

Portal:Bilsport/Månadens biografi/2024/juni

Nuvarande klasser och mästerskap (urval)
RedigeraMer ►
Månadens bild

Portal:Bilsport/Månadens bild/2024/juni

Visste du att...

Portal:Bilsport/Visste du att/2024/juni

Utvalda artiklar

Utmärkta artiklar:

saknas

Bra artiklar:

saknas

Rekommenderade artiklar:

Rickard Rydell
Redigera
Blandade artiklar

Lista över motorsporttermerRacerförareRacerbanaFédération Internationale de l'AutomobileWorld Series by RenaultSvenska BilsportförbundetMichael SchumacherApexSuper 2000KartläsareSwedish Racing LeagueRacingflaggaSafety CarStartgridNazionale PilotiSekventiell manuell växellådaGrand prix-racingRace of ChampionsSébastien Loeb

Redigera
Andra portaler