Portal:Handboll/Fakta

Från Wikipedia

Spelarantal och speltid[redigera | redigera wikitext]

Handboll är ett bollspel som spelas mellan två sjumannalag (1 målvakt och 6 utespelare) inomhus och, i mindre omfattning, utomhus. Utomhus spelades spelet ursprungligen på stora planer 90-110 m långa och 40-50 m breda med fotbollsmål och 11 man i varje lag. Efter 1961 spelades även utomhushandbollen i Sverige på små planer 20 X 40 m med sju spelare i varje lag. Spelet går ut på att förpassa bollen i motståndarnas mål. En handbollsmatch är numera två gånger 30 minuter för seniorer. Tidigare har speltiden i allsvenskan i Sverige varit 2 x 25 minuter. I VM 1938 var speltiden endast 2 x 10 minuter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

En av handbollens födelseplatser var på Ordrups gymnasium i Danmark under slutet av 1890-talet. Där skapade Holger Nielsen en regelbok som bland annat förbjöd mer än tre steg och begränsade tiden man får hålla bollen till tre sekunder. Från detta utvecklades handbollens regler och spelsätt. 1917 skapade tyskarna Max Heiser, Karl Schelenz och Erich Konigh en regelsamling som reviderades av K Schelenz två år senare. 1925 när den första internationella matchen i handboll spelades mellan Tyskland och Belgien användes dessa regler. 1938 spelades den första världsmästerskapen i handboll både inom- och utomhus. 1972 blev inomhushandbollen en OS-gren. Utomhushandbollen hade premiär i Berlinolympiaden 1936 men återkom inte mer på OS programmet. Sveriges herrar hade som enda nation deltagit i alla världsmästerskap som varit i handboll 1938-2005, men missade mästerskapen 2007 i Tyskland och sedan även 2013 i Spanien.

En av den svenska handbollens fäder var Göran Wahlström som introducerade spelet i Karlskrona. År 1907 spelades den första kända handbollsmatchen i Sverige mellan två Sjömansskolor i Karlskrona. Svenska Handbollförbundet bildades 1930 och kom med i Riksidrottsförbundet 1931. Både herrhandboll och damhandboll finns med på OS-programmet, herrhandboll sedan 1972 damhandboll sedan 1976. VM i handboll för herrar och för damer spelas numera vartannat år. En ny form av handboll, beachhandboll (strandhandboll) har idag tagit över utomhushandbollen. Den spelas på sandstranden och det gör att spelet blir annorlunda men principen i spelet är densamma. Handboll är en "gammal" sport i historien men inte i sin nuvarande form. Redan "de gamla grekerna" och även romarna ska ha spelat något som bär vissa likheter med dagens handboll.