Portaldiskussion:Anarkism

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Just nu ser den ju för jävligt ut. Nån som är estetiskt lagd skulle ju kunna ordna, om Du vill. Vad finns det mer man kan göra här? Simon 30 maj 2006 kl.09.48 (CEST)

Alla anarkistet[redigera wikitext]

Jag funderar på att föra över alla anarkister jag hittar på engelska wikin hit, det blir många. Är det för många?

Så länge det är ordentligt gjort och de är intressant så är det bara att köra på, det mesta som får finnas på engelska wikipida får också finnas kvar här. Men prioritera gärna och skriv om de mest kända först. /Grön 30 maj 2006 kl.10.12 (CEST)

La till den här kategorin på Alfredo M. Bonanno, [1]. Finns det någon vits med det tycker ni eller blir det bara overkill? --Bysnille 11 juni 2006 kl.10.38 (CEST)

Om militans[redigera wikitext]

Ordet militans finns inte med i Svenska Akademiens Ordbok, och borde enligt mig bytas ut mot ett svenskt ord. Det gäller rutan om huvudordet.//--IP 30 maj 2006 kl.10.15 (CEST)

"Militant" finns däremot med och "militans" torde komma av det. Dessutom är det många ord som inte finns i SAOB som används dagligen i tal och skrift. Det faktum att ett ord inte är med i SAOB kan i sig inte diskvalificera ett begrepp från wikipedia. --Bysnille 30 maj 2006 kl.12.25 (CEST)

Alltså, militant är ju kämpande och det kan ju pacifister också vara, kanske det inte borde stå så alls. Simon 30 maj 2006 kl.12.36 (CEST)

Kierkegaard anarkist?[redigera wikitext]

Vem säger att Kierkegaard är anarkist?! Jag har aldrig hört någon påstå detta, och när jag söker på Google får jag ingen relevant träff.//--IP 30 maj 2006 kl.10.18 (CEST)

Kierkegaard har senare kallats för anarkist och hans åsikter om den danska kyrkan har i mycket format den kristna anarkismens syn på stat och kyrka som maktfaktorer. Han själv definerade sig inte som anarkist jag inkluderade honom bara i listan på grund av den aspekten. /Grön 30 maj 2006 kl.10.28 (CEST)
Søren Kierkegaard (1813 - 1855), a Danish philosopher and theologian who some consider to be the archetypal Christian anarchist for his theory that the claims culture and state make on an individual lie in opposition to the claim God makes on all people. Kierkegaard advocated perfect obedience to God even if that conflicted with the bourgeois customs, secular law and government. He has been compared to Max Stirner, the great individualist anarchist. Kierkegaard is regarded as the father of Christian existentialism.
[2]
Man ska undvika att styrka uppgifter med en annan språkversion av WP. Kierkegaard var subjektivist, men att han gick emot borgarklassen kan även ses som konservativt, så länge som han inte uppmanar till lagbrott eller dylikt. (Att se borgarklassen som överklass är f ö ett vänsterperspektiv.)//--IP 30 maj 2006 kl.11.35 (CEST)
Och vänsterperspektiv gillar ju inte nån av oss båda, men jag hittade ingen annan referns även om jag tror jag har läst om det annorstädes också när jag intresserade mig för Kierkegaard. Men du har rätt i att hänvisa till enwp inte var något bevis i över huvud taget. /Grön 30 maj 2006 kl.12.20 (CEST)

Kategorier[redigera wikitext]

Fick inget svar på min fråga ovan så jag försöker igen. Jag inrättade kategorin Anarkister när jag skrev om Bonanno. Nu fick jag se att kategorin Kända anarkister redan finns. Det epitetet känns lite tårta på tårta i och med att man troligtvis är relativt känd om man finns med i en encyclopedi. Vad tycker ni, ska vi köra på "kända anarkister" eller ändra till "anarkister"? --Bysnille 24 juni 2006 kl.13.58 (CEST)

Jag vet inte, alltså det är ju bara för att vi ska ha en lista över anarkister som är värda att nämna. Det finns ju massa anarkister som inte gjort så mycket väsen av sig men som ändå är viktiga. Simon 25 juni 2006 kl.02.11 (CEST)
Okej, jag tolkar det som att du tycker det är värt att ha två olika kategorier? Det funkar för mig... --Bysnille 26 juni 2006 kl.20.51 (CEST)